NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Nieuwe privacywet heeft flinke gevolgen voor uw bedrijf

door: Armand Landman
| Management Verkoop

Privacywet

De strengere Europese wet geldt voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen van klanten, personeel of andere personen. Activiteiten vallen met ingang van volgend jaar veel sneller onder de privacywet. Naast namen en adressen vallen ook gegevens gekoppeld aan IP-adressen, cookies en dergelijke onder de wet.

De meerderheid van de Nederlandse MKB-bedrijven is niet voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving, zo bleek afgelopen zomer na onderzoek door MKB-servicedesk. Dat kan een kostbaar gebrek aan kennis worden, want de maximumboete kan oplopen tot vier procent van de jaaromzet. Of twintig miljoen euro.

Voor het bewaren en verwerken van klantgegevens gaan strengere normen gelden en worden er meer verantwoordelijkheden neergelegd bij bedrijven. Daarvoor zijn technische, administratieve en organisatorische maatregelen nodig.

Meer rechten

Klanten krijgen in de nieuwe wet steeds meer rechten. Denk hierbij niet alleen aan het recht op inzage en verwijdering, maar ook aan bijvoorbeeld het recht op dataportabiliteit. Hierbij kunnen klanten hun gegevens makkelijk opvragen om deze door te geven aan andere organisaties. Het recht op verwijdering wordt ook uitgebreider dan dat het nu is. Als een klant vraagt om verwijdering, moet uw bedrijf hier in de meeste gevallen binnen een maand gehoor aan geven.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), in het Engels: General Data Protection Regulation (GDPR), vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens.  

Bekijk hier een webinar over de gevolgen van de nieuwe wet

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid