NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Nieuwe groeicijfers bouwproductie uitgebracht

door: Webbeheer
| Management

Groei Bouwsector

In de eerste acht maanden van 2017 steeg de bouwproductie met 5,5%. Opvallend zijn de grote verschillen tussen de verschillende maanden: april viel vis tegen met 0,3 % stijging, maar mei was een uitschieter met 13,4% stijging. Dit staat in een nieuw rapport over de bouw van ABN AMRO. 

Omzetontwikkeling branches bouw wisselend

De sectoren gerelateerd aan de woningbouw hebben de eerste acht maanden van 2017 een hoge omzetgroei laten zien. De woning- en utiliteitsbouw groeide met 9,7% en afbouwbedrijven lieten een omzetgroei van 7,3% zien. De omzet van projectontwikkelaars steeg met 5,4%. Opvallend genoeg doen de installateurs het op dit moment niet goed. Hun omzet daalde met 1,9%. De architecten profiteren ook van het herstel van de nieuwbouw van woningen. Hun omzet steeg in het eerste halfjaar van 2017 met 10,8%. 

Orderportefeuille op recordniveau

De orderportefeuille van bouwers bevindt zich op een zeer hoog niveau. In augustus 2017 bedroeg de orderportefeuille 8,9 maanden. Sinds het begin van de meting in 2001 is de orderportefeuille nog nooit zo hoog geweest. Zowel de orderportefeuille van woningbouwers (10 maanden) als die van utiliteitsbouwers (9,8 maanden) staat op een zeer hoog niveau.

Hoog ondernemersvertrouwen maar tekort aan arbeidskrachten
Het vertrouwen van ondernemers in de bouw in het aantal te verwachten vacatures nam de afgelopen maanden toe. Door de crisis zat het ondernemersvertrouwen jarenlang in een flinke dip. Maar liefst 20,2% van de bouwondernemers geeft aan dat zij het tekort aan arbeidskrachten als een belemmering ervaren. Dit aantal is nog nooit zo hoog geweest. In het tweede kwartaal van 2017 stonden er in de bouw 11.400 vacatures open. Het aantal banen in de bouw neemt gestaag toe: In april 2017 waren er 305.000 banen in de bouw, een stijging van 3%.

Download het uitgebreide rapport van ABN AMRO. Er wordt ook uitgebreid geschreven over het marktpotentieel van circulair bouwen. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid