NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Motie: btw-nummer ontkoppelen van burgerservicenummer

door: Webbeheer
| Administratie

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin vermeld wordt dat startende ZZP-ers een btw-nummer kunnen gebruiken dat niet langer gekoppeld wordt aan het burgerservicenummer (BSN-nummer). Dit om fraude te voorkomen. Ook moeten er maatregelen komen voor bestaande ZZP-ers om een nieuw btw-nummer aan te vragen.

Het btw-nummer voor ZZP-ers is gekoppeld aan hun BSN-nummer. ZZP-ers zijn verplicht om hun btw-nummer duidelijk zichtbaar openbaar te maken voor afnemers. De koppeling met het BSN-nummer kan volgens de indieners van de motie fraudebevordering in de hand werken.

Het is echter nog de vraag of de regering deze motie wel gaat uitvoeren. Staatssecretaris Weekers van Financiƫn heeft de motie namelijk ontraden. In een brief aan de Kamer geeft hij aan dat bij hem op dit moment geen signalen bekend zijn van omvangrijk oneigenlijk gebruik van BSN-nummers die uit btw-nummers van eenmanszaken zijn afgeleid. Bovendien wordt er gewerkt aan een nieuw stelsel met zeer betrouwbare authenticatiemiddelen voor zowel burgers als bedrijven, aldus Weekers.

Bron: VNO-NCW

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid