NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Mogelijkheden nieuw pensioen DGA’s

door: Webbeheer
| Management

Mogelijkheden nieuw pensioen DGA's

Vorige maand heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor uitfasering van het pensioen in eigen beheer van circa 150.000 dga’s. Als ook de Eerste Kamer dat op 19 december a.s. doet, wordt de opbouw van het pensioen voor de dga vanaf 1 januari 2017 aanzienlijk eenvoudiger en transparanter. 

Het nieuwe pensioensysteem biedt een oplossing voor de vele dga’s in Nederland die de laatste jaren problemen ondervinden bij het uitkeren van dividend vanwege de pensioenvoorziening die ze op hun balans hebben. In het wetsvoorstel hebben dga’s drie opties. Naast niets doen, kan er ook voor gekozen worden om de bestaande pensioenvoorziening fiscaal vriendelijk af te kopen. De derde mogelijkheid is om die om te zetten naar een ‘spaarpot in de BV’, waarbij het bedrag op de balans blijft staan en tot de pensioendatum jaarlijks met rente wordt verhoogd.

Afkoop extra aantrekkelijk

Staatssecretaris Wiebes heeft de optie afkoop extra aantrekkelijk gemaakt. Wie in 2017, 2018 of 2019 voor deze optie kiest, hoeft de gebruikelijke revisierente van 20 procent niet te betalen. Daarbij geldt een fiscale korting op de belastbare waarde van het pensioen van 34,5 procent bij afkoop in 2017, aflopend naar 25 procent in 2018 en 19,5 procent in 2019.

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in per 1 januari 2017. De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief, omdat de Eerste Kamer hier op 19 december nog een besluit over moet nemen. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid