NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Modernisering met behoud van karakter

door: Armand Landman
| Techniek

Gipsvezelplaten

In De Oude Modeschool aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam-Oost zijn op initiatief van Zee Smartlofts 26 lofts gerealiseerd. De cascowoningen zijn gebouwd op basis van een doos-in-doosconstructie, waarbij in het bestaande casco een aparte box is geplaatst die volledig is geconstrueerd van begunstigend lid fermacell® Gipsvezelplaten. Deze aanpak zorgde voor aanzienlijke tijdwinst tijdens de bouw en voor een duurzame, comfortabele woning die geheel voldoet aan de eisen op het gebied van energieverbruik, brandwerendheid en akoestische isolatie.

Voor de vloeren, wanden en plafonds van de doos-in-doosconstructie in de voormalige schoolgebouwen hebben bouwer Vink Bouw en De Vier Totaalafbouw bewust gekozen voor de gipsvezelplaten van Fermacell. Fermacell® Gipsvezelplaten zijn slanker en sterker dan de standaard dubbele gipskartonplaten en beter bestand tegen vochtigheid, aldus de fabrikant. Hierdoor was het mogelijk om de plafonds van de doos-in-doosconstructie al te plaatsen, terwijl op een aantal plekken de gevel nog open was. Ook het formaat van de platen (120cm x 90cm) en het feit dat de platen geniet konden worden, zorgde voor een aanzienlijke tijdwinst tijdens de bouw. 

Volgens Fermacell “is een constructie uit enkele beplating 60 minuten brandwerend en biedt het een geluidwering die ruimschoots voldoet aan de gestelde geluidseis van -5dB, terwijl die enkelwandigheid tegelijkertijd zorgt voor miniem ruimteverlies voor de bewoner.” Dat maakt fermacell® Gipsvezelplaten heel geschikt voor toepassing in geschakelde boxconstructies.

Karakteristieke elementen

Het oudste bouwdeel van de Oude Modeschool in Amsterdam-Oost dateert uit 1914. In 1969 is er een tweede gebouw tegenaan gebouwd. In de bestaande gebouwen zijn 24 lofts gerealiseerd en twee nieuwe lofts zijn op het dak van de voormalige school gebouwd. De eigentijdse en karakteristieke elementen van de bestaande gebouwen, zoals de voorgevel en het trappenhuis van het gedeelte uit 1914 en de hoge plafonds en grote raampartijen van de voormalige klaslokalen, zijn bewaard gebleven. De woningen zijn verduurzaamd conform de eisen van Woningborg Transformatie 2012. Daarbij is het gebouw volledig gasloos gemaakt en voorzien van dubbelglas en PV-panelen. De woningen worden verwarmd met aardwarmte, waarvan de bronnen in de binnentuin zijn geboord. 

Bekijk hier meer info.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid