NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Minister Blok vereenvoudigt eigenbouw

door: Webbeheer
| Praktijk

Eigenbouw

Als het aan Minister Blok ligt, kunnen particulieren vanaf 1 juli 2015 eenvoudiger zelf een nieuw huis bouwen. Minister Blok van Wonen heeft een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer om daarvoor de eisen in het Bouwbesluit 2012 te vereenvoudigen.

Die vereenvoudiging betekent bijvoorbeeld meer vrijheid bij het ontwerpen van een eigen huis zoals de trappen, de hoogte van het plafond en de omvang van de badkamer en het toilet. Succesvolle ervaringen hiermee zijn opgedaan in drie gemeenten onder de Crisis- en Herstelwet en gaan dit jaar landelijk gelden.

Minister Blok maakt ook het bouwen van nieuwe studentenwoningen eenvoudiger en aantrekkelijker voor investeerders. Zo wordt de verplichting van een balkon en fietsenhok geschrapt. En gaat de eis voor de minimale oppervlakte van een woning van 18 m² naar 15m².

In samenspraak met organisaties van gehandicapten wordt de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie verbeterd. Daarvoor volgt een aanscherping van de huidige eisen. Zo hoort de hoofdingang vanaf 1 juli altijd rolstoeltoegankelijk te zijn. Voor de ruimte binnen in zo’n gebouw moet voortaan 80 procent toegankelijk zijn, voor winkels wordt dat 60 procent. Waar deze eisen technisch niet mogelijk zijn, blijft de huidige eis van 40 procent gelden. Denk aan een voetbalstadion, bioscoop of theater.

Het voorstel voor wijzigingen van het Bouwbesluit 2012 is door minister Blok naar de Tweede Kamer gestuurd.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid