NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Minder tijd kwijt aan de administratie

door: Webbeheer
| Administratie

Boekhouding (1)

De administratie is een weinig populair onderdeel van het ondernemerschap. Het liefst wordt er zo weinig mogelijk tijd aan besteed. Daarom 9 tips om sneller te kunnen boekhouden.

  1. Doe het meteen. Het is vervelend om iedere inkomende rekening meteen in te boeken. Maar het is nog vervelender om later door een grote stapel paperassen te moeten worstelen. Scan rekeningen gelijk in en sla ze op in het juiste mapje. 
  2. Lever digitaal aan. Het is tegenwoordig heel normaal om uw toeleveranciers te vragen hun facturen te mailen in het door u gewenste formaat (doc, pdf). Zo kunt u mails met rekeningen meteen verwerken. Belangrijke informatie, zoals rekeningnummers en data, heeft u meteen digitaal. Een papieren nota ontvangen? Meteen inscannen en zelf verwerken.
  3. Vraag om minder bonnen. Doe jij veel zaken met dezelfde leveranciers of freelance werknemers? Vraag hen om niet langer elk product of dienst te factureren, maar eens per maand een overzichtsfactuur te maken. Als jij een goede werkrelatie met hen hebt, zijn ze hier waarschijnlijk best toe bereid. En minder facturen = minder verwerking = minder tijd kwijt.
  4. Bedenk standaarden. Stel standaardomschrijvingen op voor uw producten en diensten. Met een standaardlijst van termen is de boekhouding altijd duidelijk; voor uzelf, eventuele  medewerkers en een accountant.
  5. Controleer regelmatig. Neem elke week een moment om te controleren of de administratie correct is bijgewerkt, of vraag een medewerker om dit te doen. Dit voorkomt dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Het kost minder tijd om kleine problemen meteen op te lossen, dan om grote problemen achteraf te moeten bijsturen.
  6. Herinner automatisch. Debiteurenbeheer kan best veel tijd kosten. Kies voor de mogelijkheid automatisch betaalherinneringen te sturen. Is een factuur niet binnen de wettelijke termijn van 30 dagen betaald? Hup, op dag 32 stuurt uw programma een vriendelijke betaalherinnering. 
  7. Verdiep u in software of programma’s. Online boekhoudprogramma’s (bijvoorbeeld van SCAB) [link KC OZP-pakket], maar ook Excel, bieden handige functionaliteiten om het boekhouden sneller en makkelijker te maken. 
  8. Bescherm de zakelijke rekening. Even weekendboodschappen doen met de zakelijke pinpas? Waak hiervoor. Doe geen privé-uitgaven met uw zakelijke bankrekening. Dat voorkomt dat je later uitgaven moet uitsplitsen in zakelijk en privé, en bedragen moet gaan overboeken. Dit is namelijk een vervelend en tijdrovend klusje.
  9. Volg de NOA-cursusdag. Tijdens module 7 van de NOA-ondernemersopleiding op donderdag 16 april kunt u leren hoe u uw financiën goed op orde krijgt. Door cijfers te laten leven, wordt de ingewikkelde materie makkelijker te begrijpen en werkt u sneller. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid