NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Minder burn-outklachten onder zzp-ers

door: Webbeheer
| Praktijk

BurnOutZZP

Zzp'ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau TNO en het CBS. Dat terwijl zzp-ers meer uren maken dan werknemers en vooral in de bouw fysiek zwaar werk verrichten.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 7 procent van de zelfstandigen zonder personeel zich ten minste enkele keren per maand opgebrand voelt door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel. Dat terwijl zzp'ers gemiddeld meer uren maken: zo'n 36 per week tegen 30 uur voor werknemers. Omdat zelfstandig ondernemers meer mogelijkheden hebben om zelf hun tijd in te delen ervaren ze minder hoge werkdruk.

Bevlogen ondernemers

Ook blijkt dat de ondernemers over het algemeen meer bevlogen zijn in hun werkzaamheden. Bijna 75 procent van hen zegt regelmatig helemaal op te gaan in hun werk. Zzp-ers voelen zich doorgaans ook fitter en sterker en ze vinden hun baan over het algemeen wat gevarieerder dan mensen die in loondienst zijn.

Fysiek zwaar

Tegenover dit alles staat dat zzp'ers wel vaker zeggen dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die hun werk aan hen stelt. Deze zwaardere fysieke belasting geldt vooral voor zelfstandigen in de bouw en de industrie.

Onderzoek

TNO en het CBS baseren hun conclusies op onderzoek onder een kleine 5000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers. In de studie zijn ook zzp'ers meegenomen die niet geheel naar eigen keuze zelfstandige zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en geen andere nieuwe baan konden vinden.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid