NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Meester stukadoors oefenen op rococo

door: Erica van Aken
| Techniek

Rococco

Dinsdag 29 en woensdag 30 oktober jl. volgde een flinke groep stukadoors een tweedaagse workshop rococo stucwerk van meester stukadoor Jaap Poortvliet. Vanaf tekening gingen de cursisten aan de slag om een rococo ornament te stukadoren.

De cursisten, allemaal restauratiestukadoors pur sang, stonden twee dagen lang geconcentreerd over hun werkstuk gebogen. De asymmetrie van de rococo stijl, tezamen met de zwierige belijning, bleek een ware uitdaging.

In de periode tussen de Renaissance en het Impressionisme is rococo volgens velen een aantrekkelijke kunststroming. In een korte periode heeft de rococo in veel interieurs haar stempel gedrukt. De benaming rococo verwijst naar het Franse woord 'rocaille', wat schelp betekent. De sierlijke schelpvormen zie je in veel rococo-kunstwerken terug.

De stukadoors werkten hard aan hun ornament, dat ook is toegepast in het onlangs gerestaureerde rococo stucplafond van Kasteel Loenersloot. De restauratie van het stucplafond was een fantastische reclame voor de gehele stukadoorsbranche, omdat het prachtig gefilmd werd in een uitzending van Max Monumentaal. Jaap Poortvliet gaf in het programma niet alleen tekst en uitleg over het restauratieproject, hij nam de kijker ook mee naar de Residentie van Würzburg, waar de rococostijl fenomenaal is doorgevoerd.

Heeft u de uitzending gemist? U kunt de aflevering van Kasteel Loenersloot alsnog bekijken.

Loenersloot

Foto’s van de workshop van het Neerlandsch Stucgilde staan op onze Pinterest pagina.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid