NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Maximum snelheid in 2016 op 19 trajecten naar 130 km/h

door: Webbeheer
| Management

130 km 

Het gaspedaal kan vanaf volgend jaar op nog eens 19 trajecten in Nederland wat dieper worden ingedrukt. "We zetten een volgende stap in ons snelhedenbeleid", zegt minister Melanie Schultz van Verkeer. Wel zo handig, voor alle (af)bouwers, die het hele jaar kriskras door het land reizen.

Rijkswaterstaat zal begin 2016 de maximum snelheid op 19 trajecten verhogen naar 130 km/h. Het gaat onder meer om trajecten op de A27, A28, A50, A58 en de A65. Na deze verhoging mag op 51 procent van de autosnelwegen in Nederland 24 uur per dag 130 km/h worden gereden. Op 10 procent daarvan geldt dat alleen 's nachts. Het streven van het ministerie is om dit cijfer op te voeren naar ruim driekwart van de rijkswegen.

Snelhedenbeleid

Binnenkort zal in de Staatscourant het ontwerp-verkeersbesluit voor de snelheidsverhoging worden gepubliceerd. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu: “Met deze uitbreiding van de 130-wegen zetten we een volgende stap in ons snelhedenbeleid. We streven er naar dat we uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km/u kunnen rijden. We krijgen steeds langere, aaneengesloten trajecten waar je 130 km/u mag rijden. Het beeld op de snelwegen wordt daarmee eenduidiger.”

Lagere limiet blijft

Nederland kent sinds 2012 een maximum snelheid van 130 km/h. Op een aantal snelwegen geldt een lagere limiet. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de verkeersveiligheid, denk aan snelwegen met scherpe bochten of korte afritten, en met de normen voor milieu en natuur. Als er ruimte is vanuit het oogpunt van milieu en natuur en het kan vanwege de veiligheid van de weg, dan gaat de snelheid omhoog.

De maximum snelheid op de Nederlandse snelwegen in 2016:

Overzicht 130

 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid