NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Loonsverhoging en prestatietoeslag

door: Gert van der Meulen
| Administratie Personeel

Loonsverhoging en prestatietoeslag

Ons secretariaat ontving de afgelopen week meerdere vragen over de gevolgen van de loonsverhoging voor de prestatietoeslag. Het blijkt dat hierover onduidelijkheid bestaat. De in de cao Afbouw geregelde loonsverhoging geldt echter niet voor de prestatietoeslag. Let hier goed op, anders leidt dit tot onnodige kostenstijging. 

Wat is het geval: Er wordt verondersteld dat de loonstijging van 2,5% (cao-afspraak per 1 januari 2016) ook over de prestatietoeslag moet worden toegepast. Dit is echter niet nodig. In de meeste gevallen is de prestatietoeslag een (vast) percentage van het garantieloon, dat bovenop dat garantieloon betaald wordt. Met ingang van 1 januari 2016 zijn de garantielonen in de afbouw gestegen met 2,5%.  

Prestatietoeslag blijft (procentueel) gelijk

De prestatietoeslag blijft procentueel gelijk, maar wordt wel over het hogere garantieloon berekend. U mag de prestatietoeslag niet verlagen met de loonstijging, maar u hoeft de prestatietoeslag ook niet met de loonstijging te verhogen. Het is mogelijk dat u de prestatietoeslag in de vorm van een vast bedrag betaalt. In dat geval wordt de loonstijging alleen toegepast op het garantieloon en heeft deze geen enkele invloed op de te betalen prestatietoeslag. 

Voor meer informatie kunnen NOA-leden natuurlijk contact opnemen met de NOA-servicedesk op telefoonnummer 0318-547373.

Andere relevante artikelen

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid