NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Lichaamstaal: een krachtig wapen

door: Ester Scholten
| Verkoop Relatiebeheer

Lichaamstaal

Wat doet een eerste indruk met je? Ook al wil je niet meteen oordelen, toch vorm je van iedere persoon die je ontmoet, direct een beeld. Iedereen heeft automatisch een eerste indruk: Die nieuwe manager die je een slap handje geeft? Lijkt niet echt een leiderstype. Een groepje hangjongeren? Daar kun je maar beter met een grote boog omheen lopen. Een breed geschouderde grote man onder de tatoeages? Dat is vast een vechtersbaas. 

Maar hoe betrouwbaar is een eerste indruk eigenlijk? Misschien heeft die nieuwe manager je geen stevige hand gegeven, maar is hij communicatief wel erg vaardig en staat hij zijn mannetje prima, helpen de hangjongeren je meteen als je je boodschappentas laat vallen en is die stoere man een waanzinnig lief persoon met een klein hartje. 

Lichaamstaal

Als we mensen ontmoeten, krijgen we in korte tijd een berg aan informatie die we onbewust registreren. Aan gezichtstrekken en lichaamsbouw zien we welke hormonen prominent aanwezig zijn (zoals testosteron of oestrogeen) en lichaamstaal doet de rest. Gezichtsuitdrukkingen en mimiek, de geur, de manier van bewegen, lachen, spreken, oogcontact, zelfs iets heel kleins als pupilgrootte: het zijn allemaal variabelen die het ‘gevoel’ en de ‘klik’ bepalen. In de loop van de evolutie hebben mensen, net als alle groepsdieren, geleerd om uiterlijke kenmerken en lichaamstaal van soortgenoten te duiden, zodat we bij elke ontmoeting direct weten: wie is vriend en wie is vijand, wie is mij de baas en wie kan ik aan? Hierdoor wordt het sociale verkeer snel en soepel geregeld. 

Kernwaarden

Wil je lichaamstaal bewuster gaan inzetten? Start dan eens met het benoemen van kernwaarden vraag mensen in je omgeving je drie kernwaarden te geven. Komen die overeen met de kernwaarden die je jezelf geeft? Waarom zijn deze kernwaarden toepasselijk?  

Presentatie

Als ondernemer moet je soms een voordracht geven aan een groep mensen. Dat kan een lastige klus zijn, omdat je dat niet vaak doet. Realiseer je daarbij dat de inhoud van het betoog van belang is, maar dat het ook gaat om de manier waarop je het brengt. Bij een voordracht, waarbij het doel is het publiek ergens van te overtuigen, is de manier van presenteren zeer bepalend voor de manier waarop de inhoud over komt. Door gebaren, lichaamsexpressie, gelaatsuitdrukking en toonhoogte geeft, ondersteunt of bekritiseert een spreker voortdurend hetgeen hij/zij zegt. 

Spiegelen

Wil je je eigen lichaamstaal bewust inzetten, begin dan met goed te luisteren naar je gesprekspartner en zijn/haar lichaamstaal te observeren. Vervolgens kun je daar je eigen lichaamstaal op aanpassen. Bewust ‘spiegelen’ kan vertrouwen wekken. Wanneer wij bewust gaan spiegelen ‘foppen’ wij als het ware de spiegelneuronen in de hersenen van onze gesprekspartner, waardoor een gevoel van herkenning en verbinding wordt opgewekt. Let er op dat dit werkt bij positief gedrag, maar ook bij negatief gedrag! Spiegelen is dus niet altijd nuttig. Oogcontact maken, de positiekeuze tijdens een één-op-één-gesprek, een actieve houding zijn allemaal zaken die meespelen. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid