NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Lean and Green Star voor Van der Ven Vloertechniek

door: Erica van Aken
| Management

NOA-bedrijf Van der Ven Vloertechniek heeft de Lean and Green Star onderscheiding ontvangen. Daarmee zijn ze in Nederland koploper op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Lean and Green is een stimuleringsprogramma voor bedrijven en overheid. Doelstelling is dat organisaties groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau. Op basis van een plan van aanpak neemt het bedrijf met MVO-ambities maatregelen, die niet alleen kostenbesparingen opleveren, maar gelijktijdig milieubelasting reduceren.

Lean and Green Star

Als een organisatie binnen vijf jaar tijd kan aantonen dat zij 20% CO2-reductie kan behalen, dan komt het bedrijf in aanmerking voor de Lean and Green Award. Organisaties die hun 20% CO2-doelstelling daadwerkelijk hebben gerealiseerd, ontvangen vervolgens de Lean and Green Star. Deze staat symbool voor het bereiken van hun Lean and Green ambitie.

Van Award naar Star

Van der Ven Vloertechniek haalde op 11 december 2012 de Lean and Green Award. Ze hadden toen een gedegen plan van aanpak om de CO2-uitstoot met 30% te verminderen. In 2013 werden verschillende maatregelen getroffen om met alle vrachtwagens, bedrijfsbussen en personenauto’s de reductie te realiseren:

  • Materialen werden direct op het project geleverd, terwijl ze daarvoor eerst in het magazijn werden opgeslagen
  • Er werd gezorgd voor een betere spreiding van het personeel met betrekking tot hun woonplaats
  • Er kwam een extra magazijn in Zuid-Limburg
  • Er werd een extra planner aangenomen
  • Van der Ven ging werken met een afzetbak: een mobiel magazijntje dat door een vrachtwagen op langlopende projecten kan worden gezet
  • Alle bedrijfsbussen worden per 4 jaar vervangen (vanaf 2013 hebben alle nieuwe bussen 7G-Tronic en blue efficiency)
  • Op het wagenpark werden snelheidsbegrenzers ingebouwd
  • Alle medewerkers kregen een cursus “het nieuwe rijden”

“Met Lean and Green laten we zien dat we ons actief inspannen om ons mobiliteitsproces duurzamer te maken”, vertelt Roy van Esch, procescoach bij Van der Ven Vloertechniek. “We zijn er trots op nu de Star te hebben behaald. Door continu de belasting op mens en milieu te reduceren, streven we naar een gezonde, leefbare wereld voor onszelf en voor onze kleinkinderen.”

Meer weten

Ook interesse om Lean and Green te worden? Lees er meer over op de site van Connekt, de instantie die de awards en stars toekent. Of wilt u eerst weten op welke manier u in de basis maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen? NOA ontwikkelt momenteel een MVO-scan. Als u uw e-mail adres achterlaat, krijgt u bericht zodra de scan online staat. Lees meer over de MVO-scan.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid