NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Lastenverlichting op losse schroeven

door: Gert van der Meulen
| Administratie

Staatssecretaris Wiebes had berekend dat werkend Nederland volgend jaar 5 miljard euro aan lastenverlichting tegemoet kon zien. Waarschijnlijk kunnen we dit echter met z’n allen op onze buik schrijven. Hoewel een meerderheid in de Tweede Kamer vandaag met het voorstel heeft ingestemd, zetten teveel partijen de hakken in het zand. Het ziet er naar uit dat het belastingplan op 15 december zal stranden in de Eerste Kamer.

Wiebes zelf was vanochtend pessimistisch gestemd over de kans van slagen van zijn missie om het belastingplan door zowel Tweede als Eerste Kamer te loodsen. „Het lijkt onmogelijk om meerderheden te vinden die zich van tevoren aftekenen”, zei hij.

Afgelopen vrijdag deed Wiebes oppositiepartijen een ultiem bod in de hoop dat ze zouden toehappen, maar partijen haakten toen juist af. Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig om het Belastingplan en bijbehorende belastingverlaging van 5 miljard euro door de Eerste Kamer te loodsen.

Als het belastingplan definitief sneuvelt, dan blijven de huidige belastingregels gelden. De 5 miljard kan dan gebruikt worden om de staatsschuld af te lossen in plaats van dat het de lasten van werkenden verlicht.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid