NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Kant-en-klaar opleverformulier kan toename opleverfouten voorkomen

door: Erica van Aken
| Administratie Nazorg Praktijk

Opleverformulier

Bouwers zijn druk en moeten weer creatief en flexibel met hun planning omspringen. Hoge werkdruk verhoogt het risico op fouten. Cobouw kopte al dat de opleverfouten in de bouw toenemen. Hoe levert u op? Een kant-en-klaar opleverformulier kan u helpen om de juiste zaken vast te leggen.

Volgens Vereniging Eigen Huis, die afgelopen jaar rond de 30.000 woningen controleerde, brengen de meeste keuringen zo’n twintig tot dertig fouten aan het licht. Meestal gaat het om kleine gebreken, maar grote fouten zijn er ook. In crisistijd liep het aantal opleverfouten per keuring fors terug tot gemiddeld 15 (ten opzichte van 23 in 2009). Nu stijgen de fouten weer, constateren bouwkundigen van de vereniging. 

Hoe opleveren?

In onze sectoren is de oplevering altijd een interessant moment. Iedereen doet het op z’n eigen manier. De één stuurt een factuur, de ander tekent een werkbon, weer een ander neemt een bloemetje mee. Meestal gaat het goed, vaak kan het beter en soms geeft het grote problemen. Tijdens de cursusdag juridische valkuilen wordt er aan de hand van voorbeelden en jurisprudentie aandacht besteed aan dit onderwerp. Opleveren met behulp van een opleverformulier kan veel narigheid voorkomen.  

Kant-en-klaar opleverformulier

Samen met de opdrachtgever bekijkt u het gemaakte werk en vinkt u aan welke zaken jullie hebben gecontroleerd en goed bevonden. Is er iets niet goed, dan wordt dit genoteerd, tezamen met de actie die daarvoor ondernomen moet worden. Daarna ondertekenen u en uw opdrachtgever het formulier. Voor NOA-leden hebben we gratis kant-en-klare opleverformulieren beschikbaar. Doordat u weet welke aspecten u samen met uw klant naloopt, zult u autoamtisch tijdens het werk er al voor zorgen dat dit - misschien op een kleinigheid na - perfect voor elkaar is! 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid