NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Kabinet laat fiscale maatregelen ondernemers varen

door: Gert van der Meulen
| Administratie Management

Naar zeggen zal Staatssecretaris Weekers een onderzoek aankondigen en de in het regeerakkoord afgesproken bezuiniging van een half miljard euro op de zelfstandigenaftrek willen intrekken.

Om het bezuinigingsplan is de afgelopen maanden veel te doen geweest. Het plan leidt uiteindelijk tot het verdwijnen van de zelfstandigenaftrek. Duizenden ondernemers tekenden petities tegen de maatregelen. Belangenorganisaties, zowel van zelfstandigen als ondernemers met personeel, uitten eveneens felle kritiek.

Weekers zal naar verluidt fiscale maatregelen voor ondernemers voorstellen voor 300 miljoen euro, maar dan als onderdeel van het totale bezuinigingspakket van 6 miljard dat zal worden gepresenteerd. Wat deze voorstellen precies zijn, is nog niet bekend, maar het vervallen van de zelfstandigenaftrek lijkt van tafel. Mogelijk trekt de economie in de loop van volgend jaar aan, waardoor ondernemers ook nadien niet op dit punt zullen worden aangeslagen.

Weekers zal naar verluidt een onderzoek aankondigen naar oneigenlijk gebruik van de zzp-regeling (lees: ondernemerschap). Schijnzelfstandigheid-constructies, waarbij een ex-werknemer als zzp’er voornamelijk bij zijn voormalige werkgever aan de slag gaat en deze zo belastingvoordeel behaalt, maken een klein maar groeiend deel uit van het totaal aantal van ruim 800 duizend zzp’ers. De staatssecretaris Financiën wil met het oog op zijn Belastingplan 2015 in kaart hebben gebracht om hoeveel gevallen het gaat en hoe dit misbruik kan worden voorkomen. NOA blijft dit op de voet volgen en zal er alles aan doen om te voorkomen dat er straks maatregelen komen die juist de rechtgeaarde ondernemer benadelen. U kunt nu zelf ook een steentje bijdragen door de petitie te tekenen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid