NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Jongeren tot excellente vakmensen opleiden

door: Frank Rohof
| Personeel

Bussemaker

Minister Bussemaker wil het weer makkelijker mogelijk maken dat jongeren in de regio kunnen worden opgeleid tot excellente vakmensen. Het MBO moet daarvoor kleinschaliger en innovatiever georganiseerd worden. Dat beschrijft de minister in haar Visiebrief. 

Op 2 juni 2014 maakte Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, haar plannen voor het MBO onderwijs bekend. “Het zijn ambitieuze plannen”, zo schrijft ze zelf op haar partijwebsite. De opleidingen moeten kleinschaliger, innovatiever en meer op de regio georganiseerd onderwijs gaan bieden. “Hierdoor moeten jongeren weer met overtuiging kiezen voor een beroepsopleiding.” 

Veel te vaak wordt een beroepsopleiding gezien als een tweederangs keuze. Onterecht, meent Bussemaker, want het MBO leidt de vakmensen van Nederland op. Om te zorgen dat het MBO ook de vakmensen van de toekomst levert, is een versterking van kwaliteit nodig.

“In mijn plannen staat uitdagend en innovatief onderwijs centraal”, schrijft de minister. “Er komt een duidelijk verschil tussen het laagste en het hoogste niveau beroepsopleidingen. Nu kiezen teveel praktisch ingestelde jongeren voor de havo en laten beroepsonderwijs links liggen. Ik wil dat er plek blijft voor kwetsbare jongeren om een opleiding te volgen, maar ook dat toptalenten weer gaan kiezen voor het MBO en daarna kunnen doorgroeien tot meester in hun vak.” 

NOA en Savantis hebben de afgelopen periode regelmatig overleg gehad om de minister goed te informeren over de mogelijkheden van opleiden in de afbouwsectoren. De minister was onder de indruk van de wijze waarop de sector de Meester-opleiding organiseert.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid