NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Invoering SEPA wordt uitgesteld naar augustus 2014

door: Gert van der Meulen
| Administratie

SEPA

Bedrijven in het eurogebied krijgen een halfjaar langer de tijd om over te stappen op het Europese betalingssysteem SEPA. Dat heeft Europees commissaris Michel Barnier (Interne markt) onlangs kenbaar gemaakt. Formeel blijft de huidige deadline van 1 februari 2014 staan, maar er komt een extra overgangsperiode van zes maanden waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die niet aan de nieuwe standaard voldoen. De Europese Commissie acht dit nodig om de kans op verstoringen van het betalingsverkeer te verkleinen.

Volgens de eurocommissaris komt de invoering van SEPA voor veel bedrijven te vroeg. Er zijn nog teveel gebruikers die betalingen met IBAN-nummers niet kunnen verwerken. In Nederland zien we dit ook. Uit de SEPA monitor van De Nederlandsche Bank blijkt dat veel MKB en middelgrote bedrijven nog niet klaar zijn voor SEPA: 35 procent van de midden- en kleinbedrijven werken nog niet met de nieuwe Europese overschrijving. Vier op de vijf heeft de overgang naar SEPA nog niet afgerond.

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Daarmee moet in 33 landen in Europa op dezelfde manier kunnen worden betaald. Door de invoering van SEPA vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN (International Bank Account Number). Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen.

Banken bieden tijdens overgangsperiode dezelfde ondersteuning

Banken helpen consumenten zes maanden langer met het automatisch omzetten van het huidige rekeningnummer naar het langere IBAN-nummer. Overigens hadden de Nederlandse banken dit al besloten vooruitlopend op het voorstel van de Europese Commissie om de SEPA-einddatum uit te stellen naar 1 augustus.

Briefpapier aanpassen

Als ondernemer betekent de overstap naar SEPA dat u het rekeningnummer moet aanpassen op uw briefpapier. Ook op facturen en de website moet u het IBAN vermelden. Omdat betalingen in een ander formaat naar de bank gaan, namelijk via de ISO 20022 XML-standaard, moet u waarschijnlijk ook de nodige aanpassingen doen in systemen en boekhoudsoftware.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid