NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Intensieve controle op valgevaar

door: Gert van der Meulen
| Praktijk

Valgevaar

De Inspectie SZW gaat van 26 mei t/m 19 juni 2015 juni intensief controleren of ladders, trappen en rolsteigers op kleinere bouwlocaties veilig en goed worden gebruikt. Jaarlijks gebeuren er volgens de Arbeidsinspectie met deze alledaagse arbeidsmiddelen op bouwterreinen nog steeds veel ongevallen.

Teveel letsel

Gemiddeld komen daarbij vijf mensen om het leven en houden tientallen bouwvakkers blijvend letsel over door een val van een ladder of steiger. Het is daarom niet de eerste keer dat de Inspectie zo’n gerichte controle uitvoert. De Inspectie SZW heeft eerder geconstateerd dat rolsteigers bijna nooit geheel correct gebruikt worden.

74% voldeed niet

Bij een gelijksoortige actie vorig jaar bezocht de Inspectie 487 bouwlocaties in diverse binnensteden. Op 397 locaties (74%) was er sprake van 642 overtredingen. Onvoldoende veiligheidsbesef en te weinig kennis van een goede opbouw en gebruik van deze arbeidsmiddelen is volgens de Inspectie een belangrijke oorzaak van het grote aantal overtredingen.

Direct boete

Als er valgevaar wordt aangetroffen zal er onherroepelijk een boete volgen en zullen de werkzaamheden worden stilgelegd. Als al eerder is gewaarschuwd, dan volgt nu een boete en bij herhaling kan de boete zelfs verdubbeld worden. Bij het aantreffen van andere onveilige situaties zullen de inspecteurs passende maatregelen afdwingen om ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden.

Raadpleeg de resultaten van de voorjaarsactie 2014.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid