NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Innovatie is de weg naar kwaliteit

door: Erica van Aken
| Management

Innovatie is de weg naar kwaliteit

Een vloer is een vloer, een plafond een plafond. Elk project is anders, maar de technieken en materialen zijn niet continu aan verandering onderhevig. Niet zo gek dat ‘innovatie’ en ‘bouw’ niet vaak in één adem genoemd worden. Maar dat is zonde, want innovatie kan al op kleine schaal succesvol zijn. Volg daarom deze praktische tips en innoveer:

1. Luister

Klanten denken vaak niet na over mogelijke beperkingen, bij de juiste vragen benoemen ze precies wat ze graag als eindresultaat zien. Daarbij kom je soms tot nieuwe inzichten, waar je zelf nog niet aan had gedacht. Verkoop niet te snel ‘nee’, maar ga actief op zoek. Buiten je eigen branche kan de oplossing voorhanden liggen.

2. Zoek alternatieven 

Daag jezelf uit om door te denken over bestaande processen en werkwijzen. “Zo doen we het altijd” is geen goede reden om het zo te blijven doen. Brainstorm eens met alle medewerkers, of collega ondernemers als je alleen bent. Je komt dan echt tot verrassende ideeën! 

3. Denk klein

Iets hoeft niet nieuw te zijn voor de wereld, zolang het maar nieuw is voor jouw bedrijf. Om te innoveren hoef je geen gigantische veranderingen door te voeren en je hele bedrijf op z’n kop te zetten. Zoek vernieuwing in kleine dingen. Dat houdt het behapbaar en leuk om daadwerkelijk te doen in plaats van er over te denken.  

4. Kijk om je heen…

Robotisering, 3D-printing: de wereld verandert in een rap tempo. Hou technologische ontwikkelingen in de gaten. Door je open te stellen voor veranderingen, verandert ook je manier van denken. Hierdoor zie je misschien ineens een ontwikkeling of techniek die wat voor jouw bedrijf kan betekenen. Kijk daarom goed om je heen. 

5. Werk slimmer

Om te innoveren hoef je niet iets nieuws uit te vinden. Lean gaan werken betekent ook dat je innoveert. Zo ook actief maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar ga je slimmer door werken. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid