NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Incassokosten doorberekenen aan particuliere wanbetaler

door: Ingeborg van Leusden
| Administratie

Particuliere wanbetaler

Het is al weer enkele jaren geleden dat in de wet kwam te staan dat particulieren een laatste gelegenheid moet worden geboden alvorens zij de wettelijke incassokosten verschuldigd zijn. U moet een particuliere klant bij aanmaning nog 14 dagen de tijd geven om alsnog de openstaande factuur te betalen. Sindsdien is er veel te doen geweest over deze termijn. 

Vanaf wanneer moet die termijn dan berekend worden? Hoe zit het met de betrouwbaarheid van de postbezorging? Wie moet bewijzen dat de aanmaning is aangekomen? Zo kwamen er in de afgelopen jaren tal van dit soort vragen. Inmiddels heeft de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, een oordeel geveld. 

Voorbeeld ingebrekestellingsbrief

De bedoeling is dat de consument na ontvangst van de brief de volle veertien dagen de tijd heeft om te betalen. De termijn mag dus pas ingaan op de dag na ontvangst van de brief. In onze voorbeeld ingebrekestellingsbrief voor NOA-leden (alleen te downloaden in de rechter kolom na inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord!) is dit voor u verwoord: Betaling dient te geschieden binnen 15 dagen na ontvangst van de brief. 

Let op

Probleem blijft dat u degene bent die moet bewijzen dat de brief is bezorgd. Zorg dus altijd dat een ingebrekestellingsbrief aangetekend wordt verzonden en ook per e-mail. Let er op dat u in de brief het bedrag aan incassokosten noemt dat na die termijn verschuldigd wordt. U kunt dat zelf berekenen via de tabel, want de percentages incassokosten zijn bij wet geregeld. 

Incasso starten

Heeft u een dergelijke brief verzonden en wordt er nog steeds niet betaald, dan kan uw incassogemachtigde direct de wettelijke incassokosten in rekening brengen, bovenop het bedrag van de openstaande factuur. Wilt u een incassoprocedure starten, of u heeft als NOA-lid nog vragen over de ingebrekestelling, dan kunt u contact opnemen met Ingeborg van Leusden van Van Gorcom advocaten (T. 0318-500001  of stuur een e-mail.

Meer voorbeelden

Door onze huisadvocaat zijn voor NOA-leden ook voorbeeldbrieven ter beschikking gesteld om een zakelijke opdrachtgever aan te manen en klanten te sommeren. Ook is de uitleg over de incassowet helder beschreven. Naar de voorbeelden

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid