NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Hulpsite voor financieel gezonde werknemers

door: Erica van Aken
| Personeel Management

Financieel gezonde werknemers

Werkgevers krijgen pas laat zicht op de geldproblemen van hun personeel. Dit leidt tot onnodige kosten, bijvoorbeeld door loonbeslag. De nieuwe website financieelgezondewerknemers.nl kan werkgevers helpen sneller problemen te zien en gerichte hulp aan een werknemer te bieden.  

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat twee op de drie ondernemingen wel eens te maken heeft met een personeelslid in financiële problemen. Allereerst is het heel vervelend voor de medewerker, maar daarnaast kost het een bedrijf op basis van een voltijds dienstverband en modaal salaris al snel 13 duizend euro per jaar per in het verwerken van het loonbeslag, (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies. Dit en meer staat in het rapport ‘Personeel met schulden’.  

Lastige afweging

Grote persoonlijke gebeurtenissen als echtscheiding, ontslag van de partner, ziekte of overlijden van de partner zijn vaak de oorzaak van geldproblemen, maar natuurlijk ook ‘gewoon’ te veel uitgeven, te veel kopen op afbetaling of krediet. Werknemers ervaren een barrière om hierover het gesprek met de werkgever aan te gaan, uit schaamte. Andersom is het voor de werkgever een lastige afweging in hoeverre hij zich moet bemoeien met privésores van zijn medewerker. Sommige onderwerpen blijven lastig bespreekbaar. 

Online hulp met informatie en checklists 

Er is nu een website gelanceerd voor werkgevers, om werknemers financieel gezond te krijgen en te houden. De site financieelgezondewerknemers.nl biedt hulp en inzicht om als werkgever bijvoorbeeld signalen te herkennen dat er iets aan de hand is. Ook worden er tips en suggesties gedaan hoe een medewerker geholpen kan worden. Werkgevers worden op deze site ondersteunt met informatie en checklists om medewerkers ‘financieel fit’ te laten blijven en werknemers met geldzorgen door te verwijzen.

Naar de website financieelgezondewerknemers

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid