NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Horizontaal toezicht door de Belastingdienst

door: Gert van de Bovenkamp
| Administratie

Horizontaal toezicht Belastingdienst

Belastingaangifte doen hoort bij ondernemen. Maar regelmatig moet u daarover ook nog corresponderen, krijgt u controle of een boekenonderzoek… Zelfs als alles pico bello in orde is, zit u er niet op te wachten. Kan het anders? Ja, met toestemming van de Belastingdienst kunt u kiezen voor horizontaal toezicht. 

Horizontaal toezicht is een technische term voor een compleet andere manier van samenwerken met de Belastingdienst. En samenwerken is hier ook echt het sleutelwoord. Bij horizontaal toezicht zit u niet tegenover de inspecteur, maar ernaast. En in plaats van controles achteraf, maakt u vooraf heldere afspraken.

Hoe werkt dat in de praktijk? 

Allereerst heeft u een accountant en/of fiscalist nodig met een solide reputatie. Die moet kunnen aantonen dat hij zijn proces op orde heeft en kwaliteit kan garanderen. Als de Belastingdienst tevreden is, vertrouwt die er vervolgens op dat het proces netjes verloopt. Geen standaardcontroles meer, hooguit kan het zijn dat de Belastingdienst een keer bij een steekproefsgewijze controle alsnog de boeken wil zien.

Overleggen

Horizontaal toezicht gaat echter verder. Iedereen moet in deze opzet zijn deel doen, ook de accountant en ondernemer. De Belastingdienst verwacht vooral dat die niet agressief de grenzen van de regelgeving opzoeken, onder het mom: ‘we zien wel wat er gebeurt’. In plaats daarvan verwacht de inspecteur dat u bij vragen vooraf even aanklopt om te overleggen. 

Vast aanspreekpunt

In de praktijk werkt dat prima. De Belastingdienst is er in zo’n situatie niet op uit om zoveel mogelijk ‘nee’ te verkopen, maar denkt constructief mee. Als de inspecteur zijn bedenkingen heeft bij een bepaalde oplossing, krijgt u juist een suggestie voor wat voor hem wel aanvaardbaar zou zijn. Wat hierbij ook helpt, is dat u (of uw accountant of fiscalist) bij horizontaal toezicht een vast aanspreekpunt heeft. Dat werkt heel anders dan een gezichtsloos loket bellen of mailen en maar afwachten wie uw vraag behandelt. Uw contactpersoon bij horizontaal toezicht wordt iemand die u kent en die bereid is mee te denken én snel te handelen.

Minder rompslomp?

Het klinkt allemaal mooi. Te mooi? Onze fiscaal partner SCAB Accountants & Adviseurs BV heeft ze nog niet ervaren. Als u minder rompslomp wilt, gewoon netjes de regels volgt, maar daarbij wel gebruik wilt maken van de mogelijkheden die wet- en regelgeving bieden, is de mogelijkheid horizontaal toezicht aan te vragen echt een goede optie. 

Wilt u vrijblijvend meer info? Neem contact op met Mr. Bjorn Hendriks, SCAB Accountants & Adviseurs BV op telefoonnummer 013-583 66 59.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid