NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Hoopvollere verwachtingen vierde kwartaal

door: Webbeheer
| Management

Het vertrouwen bij ondernemers in bescheiden economisch herstel groeit voorzichtig. Ondernemers zijn over het algemeen minder negatief dan in voorgaande kwartalen. Dat blijkt uit de nieuwste Conjunctuurenquête Nederland (COEN). De uitkomsten van de enquête sluiten aan op de aarzelende economische groei in het derde kwartaal.

Opmerkelijk is dat de omzet in het derde kwartaal voor minder ondernemers daalde dan ze vooraf hadden verwacht. Voor het vierde kwartaal zijn bedrijven positiever over de omzet. Een derde verwacht een stijging, hoewel nog een vijfde een daling verwacht. Dat is vanwege seizoensinvloeden niet ongebruikelijk.

Bij tweederde van de bedrijven bleef de personeelsbezetting ongewijzigd. Eén op de tien bedrijven trok het afgelopen kwartaal mensen aan, maar bij een kwart van de bedrijven heeft men afscheid moeten nemen van personeel. De verwachting, die ondernemers vorig kwartaal hadden over de personeelsbezetting, is daarmee helaas werkelijkheid geworden en ondernemers verwachten hetzelfde beeld voor het vierde kwartaal.

Vanaf het tweede kwartaal zijn er steeds meer ondernemers positief over het economisch klimaat. Voor het vierde kwartaal gaat het om één op tien ondernemers en dat is weer meer dan in het voorafgaande kwartaal. Ruim één op de twintig bedrijven denkt dat het economisch klimaat in het vierde kwartaal verslechtert. Dat zijn er wel veel minder dan in het derde kwartaal. Ongeveer driekwart rekent op een ongewijzigd economisch klimaat.

De winstgevendheid is volgens een kwart van de bedrijven in het derde kwartaal afgenomen. Alhoewel er per saldo meer bedrijven zijn die hun winstgevendheid zagen afnemen, is het een lichtpuntje dat de groep die verlies maakt wel kleiner is ten opzichte van de eerste helft van dit jaar.

Lees hier het hele rapport.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid