NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Hoeveel bouwbedrijven gingen nog met bouwvak?

door: Webbeheer
| Werkvoorbereiding Personeel

Hoeveel bedrijven gingen met bouwvak

Op 24 juli ging de bouwvak van start gegaan in Midden-Nederland. Daarna volgden regio Zuis en Noord, waarvan de laatste pas maandag aanstaande weer van start gaat. Maar hoeveel bedrijven houden nog daadwerkelijk bouwvak? USP Marketing Consultancy onderzocht hoeveel procent van de bouwbedrijven zich nog aan het bouwvakadvies houdt.

Ondanks dat de officiële bouwvak midden jaren ’80 is afgeschaft, houdt met name het merendeel van de aannemersbedrijven de bouwvak in ere. Iets minder dan de helft van alle B&U-bedrijven sluit de deuren volledig (55%). Aannemers GWW werken vaker door, omdat er dan minder overlast wordt veroorzaakt aangezien meer mensen op vakantie zijn. Ook installateurs draaien door, omdat het onderhoud en storingsvrij houden van installaties 24 uur per dag, 7 dagen per week doorgaat. En handelaren moeten open zijn voor die bedrijven die doorwerken. Afbouwers, waaronder USP zowel onze sectoren als ook schilders, tegelzetters en klusbedrijven rekent, bieden een meer gemengd beeld: Een deel is gesloten tijdens de bouwvak, wellicht mede doordat zij als onderaannemer worden ingezet door aannemers B&U; maar een ander deel blijft geopend, wellicht om te kunnen werken voor de particulieren die niet op vakantie gaan. 

Cijfers vergelijkbaar met 2 jaar geleden

Twee jaar geleden deed USP ook al onderzoek naar de bouwvaktendens en er werden eigenlijk geen grote verschuivingen waargenomen. Bedrijven geven aan door te werken omdat het werk dit vereist en omdat de bouwvak volgens hen een achterhaald principe is. Tegenwoordig is er meer flexibiliteit vereist. 

Is uw bedrijf gesloten tijdens de bouwvak?

Bouwvak principe nog steeds gewaardeerd

Ondanks dat een minderheid van de bedrijven de bouwvak in stand houdt, staan bedrijven niet negatief tegenover het concept. Ongeveer de helft vindt dat de bouwvak gehandhaafd moet worden, aangezien dit er 1) voor zorgt dat projecten weer volledig opgestart kunnen worden zodra iedereen terug is, 2) altijd een volledige bezetting is binnen het bedrijf zodat problemen met de planning voorkomen kunnen worden, 3) mensen toch op vakantie kunnen en dat deze vakantie gebundeld wordt rond één periode om chaos te voorkomen. Het is geen verrassing dat aannemers B&U het meest voorstander zijn van de bouwvak (69% handhaven), aangezien zij er ook het meest gebruik van maken. Slechts een derde van de bedrijven vindt dat de bouwvak afgeschaft moet worden. Dit is vergelijkbaar met 2015. 

Vindt u dat de bouwvak moet worden gehandhaafd of afgeschaft?

Bron: USP Marketing Consultancy

 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid