NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Hoe word je beste leerbedrijf?

door: Erica van Aken
| Personeel

Rob Smaal: “Mijn vader is mijn grote voorbeeld. Hij is helaas overleden, maar heeft me veel geleerd. ‘Je moet genieten van wat goed gaat’, zei hij altijd. Dat deed hij zelf ook. Hij genoot van een gebakje alsof hij een bruidstaart at. Genieten en successen vieren maakt niet alleen je eigen leven leuker, ook dat van je omgeving.

Mijn schoonzonen werken wel in het bedrijf, maar mijn vrouw en dochters doen hun eigen dingen. Ik vind het belangrijk dat mensen hun eigen interesses kunnen volgen. Iedereen heeft een enorme betrokkenheid en is geïnteresseerd in hoe het allemaal loopt. Ik vind het wel fantastisch dat mijn beide dochters getrouwd zijn met twee leuke kerels die ook nog eens stukadoor zijn.

Gelukkig heeft de economische crisis geen nadelige effecten op ons bedrijf gehad. We hebben geen dag zonder werk gezeten. Ik denk dan ook dat we niet meer over crisis moeten spreken, maar over een nieuwe werkelijkheid. Dat maakt alles direct een stuk positiever. In die nieuwe werkelijkheid zijn begrippen als duurzaamheid, sociale media, samen de handen ineen slaan, ontzorgen en netwerken niet meer weg te denken. Op die vlakken liggen voor ons dan ook de uitdagingen voor de toekomst. Op het gebied van duurzaamheid, samenwerken, ontzorgen en netwerken zijn wij al heel ver, maar met sociale media
zijn wij nog volop bezig.

Vanuit de overheid verwacht ik een andere houding richting de bouwbranche. Ik ben van mening dat ze een handje kunnen helpen. Namelijk door het voor starters makkelijker te maken een woning te kopen. De overheid verstrekt wel geld aan de banken, maar verbindt geen voorwaarden aan de besteding van dat geld. Dat is volgens mij een gemiste kans. Waarom worden banken niet verplicht om startersleningen van 200.000 euro tegen een rente van 3 procent, 20 jaar rentevast, te verstrekken? Dan verdienen ze er nog wat en komt de markt los.

Ik heb een hekel aan verspilling en uitputting, in welke vorm dan ook. Die karaktereigenschap wordt tegenwoordig mooi gevat in de term duurzaamheid. Met je mensen moet je duurzaam omgaan en met het milieu ook. Ons team stimuleer ik om geregeld te blijven sporten. Liever dat ze een keer een paar dagen thuis zitten met een blessure dan dat ze niet lekker in hun vel zitten. Ook vind ik het belangrijk dat ze het vertrouwen krijgen van hun leidinggevende. Dan staan ze met een goed gevoel te werken. De jongens zijn zeven-en-een-half uur per dag in de weer. Tussendoor hebben ze twee maal een half uur pauze en drinken ze hier en daar koffie. Rusten is ook werken. Goede werkomstandigheden zijn niet alleen belangrijk omdat die jongens dat verdienen, ook omdat de AOW-leeftijd is opgeschroefd. We moeten met zijn allen simpelweg langer mee kunnen gaan.

We kiezen bovendien waar mogelijk voor technieken die het werk lichter maken. Behalve met ons personeel, willen we met het milieu zorgvuldig omspringen. We kiezen voor materialen met een DUBOkeur-certificaat. DUBOkeur geeft aan dat een product tot de meest milieuvriendelijke keuze behoort. Ten slotte hebben we onlangs een contract voor groene stroom afgesloten. Dat spaart het milieu en de portemonnee. Groen is ook poen. Die bewustwording geef ik ook aan mijn medewerkers mee.”

Volgens de jury van het Beste Leerbedrijf was stukadoors- en spuitbedrijf de terechte winnaar van de titel Betse Leerbedrijf sector Afbouw 2013, omdat ze het juiste oog voor vakmanschap hebben. Tegelijk besteedt het de nodige aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook de goede contacten met aanpalende bedrijfstakken hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van de medewerkers. Langdurig opleiden, continuïteit en het bieden van de mogelijkheid voor een vast dienstverband gaf de doorslag.

Op de website van Savantis vindt u informatie hoe u jaarlijks kunt meedingen naar de titel van Beste Leerbedrijf en aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid