NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Hoe vlak moet een vloer zijn?

door: Erica van Aken

Vlakheid Vloer

Te kust en te keur lijken bestekschrijvers met normeringen en klassen te strooien als het gaat om de vlakheid van een vloer. Architecten en voorschrijvers hebben géén idee wat ze vragen. Hoe leg je als vloerendeskundige netjes uit dat wat er gevraagd wordt onmogelijk is, of onnodig? 

Rick Seppen van Buro Vloeradvies ging tijdens de Vloerendag met een volle zaal deskundigen in discussie over de vlakheid van een bedrijfsvloer. Want hierover ontstaat ook tussen opdrachtgever en -nemer regelmatig discussie. Bedoelt de klant daadwerkelijk de vlakheid, of wenst men eigenlijk een gladde vloer? In de praktijk blijkt er nog te weinig te worden gedacht aan de daadwerkelijke functionaliteit van een vloer. Vlakheid is natuurlijk belangrijk, maar evenzo spelen zaken als buigtreksterkte, elasticiteit, slijtweerstand, oppervlaktehardheid of hechtsterkte een rol. Werd er vroeger standaard D15 voorgeschreven, nu lijken de klassen 1 en 2 van de NEN2747 in trek. “Bezint eer ge begint!”, waarschuwde de onafhankelijk adviseur.

Teveel verschillende vlakheidsklassen

In Nederland zijn meerdere vlakheidsnormen, maar gezien de beperkte tijd ging Seppen tijdens zijn lezing in op de NEN 2747. Aangezien deze door bestekschrijvers graag wordt gebruikt, is het voor vloerenbedrijven noodzakelijk deze normering goed te kennen. Er zijn 7 vlakheidsklassen in opgenomen, waarbij de gemiddelde veldhoogteverschillen zijn bepaald. “Persoonlijk ben ik van mening dat het er nogal veel zijn en dat de norm daarmee suggereert dat de vlakheid van de vloer beter te sturen is dan dat in de praktijk waar gemaakt kan worden”, deelde Seppen mee. “Ik kom regelmatig laminaatleggers tegen die maximaal 0,2 millimeter afwijking per strekkende meter eisen. Los van het feit dat zo’n vloer niet te maken valt, is zo’n minimale afwijking ook niet te meten!”

De juiste meetmethodiek is belangrijk

De meetmethodiek van de NEN2747 verdient echter wel de nodige aandacht: “Vloerenleggers die dag in dag uit vloeren maken, ontwikkelen een scherp oog voor vlakheid”, stelde Rick Seppen. “Veelal wordt daarop oppervlakkig met een rei gecontroleerd of het goed zit. Conform NEN2747 moet controle van de vlakheid altijd met een roterende laser of waterpasinstrument gebeuren. Standaard gelden meetvlakken van 10x10, anders 5x5 en als dat ook niet mogelijk blijkt, moet getracht worden hierbij in de buurt te komen. 

Vraag door naar de benodigde functionaliteit

“Klasse 2 is moeilijk, maar klasse 3 is goed te maken”, stelde Seppen. “Het is vooral belangrijk om door te vragen wat uw klant wil en waarvoor de vloer gebruikt gaat worden. De functie moet bepalend zijn voor de vlakheid, niet omdat een bestekschrijver niets anders kent dan klasse 1 NEN2747. Een vloer in hoogstapelmagazijn heeft andere vlakheidsnormen nodig dan een vloer in een woning. Maar let op als men uw vloer naderhand wil tegelen met grote tegels of parket. Alleen als u goed doorvraagt en weet waarvoor de vloer gebruikt wordt, kunt u uitleggen waarom u welke vloer moet maken en welk prijskaartje daar bij hoort.” 

Let op wat je maakt!

Blijft de opdrachtgever ondanks een goed gesprek stoïcijns klasse 1 van NEN2747 vragen, dan tipte Seppen om tenminste afwijking op veldhoogteverschil uit te sluiten. “Anders hang je hoe dan ook bij controle op welke toets dan ook. Hoe goed je vloer ook is, deze zal dan worden afgekeurd. En wat doe je dan? Zorg er daarom voor dat het contractueel klopt met wat u kunt leveren. De NEN2747 is in totaliteit ongelooflijk ingewikkeld. Het is helemaal niet gek dat opdrachtgevers er weinig tot niets van snappen. Het zou voor Nederland handig zijn als er een document komt dat richting geeft welke vloer voor welke locatie en gebruik geschikt kan zijn. Zolang die er niet is, blijft het roeien met de riemen die we hebben.”

Download de volledige presentatie van Buro Vloeradvies. Deze presentatie is inclusief alle meetgegevens en het bepalen van de “toets laag”. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid