NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Hoe verminder je SPAM?

door: Webbeheer
| Administratie Relatiebeheer

 

Hoe verminder je spam

Spam is de verzamelnaam voor ongewenste elektronische post. Niemand zit er op te wachten… Je leest het niet, moet het uit je mailbox verwijderen en je bent huiverig voor meegestuurde virussen als je per ongeluk toch eens een bericht opent. Helaas is spam niet geheel te voorkomen, maar er zijn wel wat mogelijkheden om de toestroom van spam te beperken.

Spamfilter

Zorg voor een spamfilter die zoveel mogelijk ongewenste e-mail tegenhoudt. Er zijn gratis en betaalde varianten. Een goede spamfilter zorgt automatisch voor wering van recente spammails. 

Zet geen mailadressen op je website

Spambots scannen het internet op e-mailadressen en gebruiken deze voor het versturen van de spam. Het is daarom beter om je mailadres(sen) niet letterlijk op je website te vermelden. Bijvoorbeeld door een contactbutton op te nemen, of het e-mailadres te coderen. Hiervoor bestaan speciale codeerprogramma's die je op internet kunt vinden. 

Block spamonderwerpen 

Als je vaak spam met hetzelfde onderwerp krijgt, dan kan je in Outlook of Outlook Express berichtregels aanmaken. Bij binnenkomst worden die mails dan automatisch naar de prullenbak verwezen. 

Nieuwsbriefverzenders in je contacten opslaan

Steeds meer organisaties verzenden online nieuwsbrieven. Daar heb je lang niet altijd zin in om allemaal te lezen. Maar de wekelijkse nieuwsbrief NOA Actueel wil je natuurlijk wel graag blijven ontvangen. Als je wilt voorkomen dat bepaalde afzenders in het spamfilter terecht komen, dan is het handig om het e-mailadres als contact op te slaan.  

Gebruik meerdere e-mailadressen

Hou je zakelijke e-mailadres strikt zakelijk. Gebruik een andere gratis e-mailprovider (zoals Hotmail of Gmail) voor e-mails van andere aard, maar ook voor bijvoorbeeld registratie op websites of voor een forum. 

Afmelden voor spammail

Onderaan de meeste spammail staat een boodschap dat je je kunt uitschrijven voor de mailinglist. Maar doe je dit, dan krijg je vaak nog meer spam. Je adres wordt waardevoller en doorverkocht als ze weten dat jouw adres actief is en gelezen wordt. Bij professionele organisaties werkt de afmelding wel naar behoren.  

Gebruik de BCC-optie

Verstuur je zelf een mail aan meerdere mensen tegelijk - de CC optie - dan kan iedere ontvanger zien aan wie je de mail hebt gestuurd en welk e-mailadres alle geadresseerden hebben. Door in je mailprogramma BCC te selecteren, wat staat voor Blind Carbon Copy, zorg je ervoor dat de geadresseerden alleen jouw adres zien. Wil je bijvoorbeeld klanten een bepaald nieuwsbericht sturen, gebruik dan liever een gratis nieuwsbrievenprogramma zoals Mailchimp in plaats van je gebruikelijke mailserver. 

Bron: MKB Servicedesk 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid