NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Hoe kijken de bouwprofessionals aan tegen technologie in de bouw

door: Webbeheer
| Management

TechnischeSnufjes KC

USP Marketing Consultancy heeft onderzocht hoe verschillende marktpartijen in de bouw aankijken tegen technologische toepassingen en intelligente producten. Afbouwers zien nog niet zoveel voordeel in het gebruik van 3D-printers, zelflerende materialen en drones of Google glasses.

Toekomstmuziek in 3D-printers?

Van alle bouw- en installatiegerelateerde bedrijven zien vooral architecten (45%), handelaren (49%) en aannemers B&U (40%) het gebruik van 3D-printers binnen nu en vijf jaar in de sector toenemen. Een kwart van de architecten ziet momenteel al voorbeelden van dergelijk gebruik in de markt. Opvallend is dat vooral afbouwbedrijven pessimistisch zijn over het toekomstig gebruik van 3D-printers. Drie op de tien bedrijven in de afbouw ziet namelijk het gebruik in de sector niet gebeuren en nog eens bijna één op de vier (23%) geeft aan geen idee te hebben of het gebruik van 3D-printers in de sector toekomstperspectief heeft.

3-DprintersGebruik van intelligente materialen

Daar waar installateurs momenteel nog weinig gebruik van 3D-printers ervaren, blijken zij veruit de grootste groep te zijn die voorbeelden ziet van intelligente of zelfregulerende/zelflerende materialen of producten (26%). Handelaren (42%), architecten (38%), aannemers B&U (37%) en klusbedrijven (35%) zijn van mening dat dit soort technologische ontwikkelingen pas binnen nu en vijf jaar zijn intrede zal doen. Afbouwbedrijven (28%) en aannemers GWW (24%) zien het gebruik van deze producten niet snel gebeuren.

Materialen

Technische hulpmiddelen

Technologische hulpmiddelen, zoals drones en Google Glasses, worden momenteel vooral gebruikt als ondersteuning van de werkzaamheden van architecten. Meer dan één op de vijf architecten ziet hier in zijn of haar werkomgeving al voorbeelden van (22%). Een grote groep architecten, handelaren en aannemers GWW verwachten dat de bouw binnen nu en vijf jaar gebruik gaat maken van deze technologische hulpmiddelen (respectievelijk 45%, 40%, 40%). Daarentegen zien bedrijven in de afbouw (37%), installateurs (33%) en klusbedrijven (27%) het niet gebeuren dat deze technologische hulpmiddelen hen in de toekomst zullen ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden.

GoogleGlasses

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid