NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Hoe je duurzamer kunt ondernemen door samen te werken

door: Erica van Aken
| Werkvoorbereiding Management

Duurzaam Ondernemen

“Of je nu op de Noordpool of in de bouw moet werken, in beide gevallen moet je roeien met de riemen die je hebt”, begon Marc Cornelissen zijn voordracht tijdens de Vloeren- en Stukadoorsdag op vrijdag 26 september 2014l. Aan de hand van zijn avonturen gaf hij nuttige tips voor een gedegen voorbereiding van projecten én benadrukte hij het belang van echt teamwork. 

Marc Cornelissen is professioneel Poolreiziger en ondernemer. In zijn lezing nam hij de vele vloeren- en stukadoorsleden mee in zijn ontberingen, verliezen én winsten. “Ik kan u garanderen: bij min 45 graden is het heel vaak niet leuk om je werk te doen, ook al is het nog zo bijzonder” schetste de avonturier. 

Leer accepteren

“Het gevoel niet op te schieten, kan je enorm frustreren”, meende Marc. “Dat is op de Noordpool niet anders dan op de bouw. Je hebt je lijn uitgestippeld en zo wil je het gaan doen. Maar dan loopt het project net even anders en je rechte efficiënte lijn wordt een kronkelpaadje. Accepteer zaken die je niet kunt veranderen”, tipte Marc “en besteedt je tijd aan werkzaamheden waar je wel invloed mee uit kunt oefenen. Dat scheelt ergernis en je effectieve werktijd levert meer op.” 

Teamoverleg

Een team werkt het beste samen als er van tevoren overleg is en bepaald wordt wanneer een project succesvol is. “Dat is méér dan het juiste aantal meters er in ‘rammen’ en kwaliteit leveren”, vond Cornelissen. “Door vooraf al te bespreken welke problemen je tegen kunt komen en hoe het team zich er op kan voorbereiden om daar snel oplossingen voor te hebben, levert in het uitvoeringstraject tijdwinst op. Iedereen moet er in geloven. Alle schakels moeten ook snappen wat de bedoeling is. Door dat vooraf inzichtelijk te maken, kan iedereen in het team zijn beste beentje voorzetten.” 

Elke schakel telt!

Een team werkt het beste samen, als iedereen verantwoording heeft en neemt. Bij de voorbereiding moet je als leidinggevende bedenken of je kiest voor één leider van het team, of juist voor een zelfsturend team. Dat hangt absoluut van de mensen af. Binnen het team moet je ook op tijd ruzie durven te maken. Daar wordt het eerder beter dan slechter van. 

Beslis en beweeg

Als je echt als een team samenwerkt, ga je ook op elkaar vertrouwen. Durf elkaars verschillen en sterke kanten te benoemen en te benutten. Is iemand letterlijk sterker dan een ander? Dan wil die in een goed team ook gerust wat meer tillen (binnen de Arbo-eisen) dan een ander. Ondernemen bestaat uit keuzes maken en daarvoor gaan. Je kunt beter een keer iets fout doen, dan het niet doen!”

Durven genieten

“En als je weet dat je het kunt, geniet dan ook van het proces. Werken is zoveel leuker als je er lol aan kunt beleven en helemaal als je dat ook nog eens kunt delen met je teamgenoten die dat net zo ervaren. 

Presentatie

De voordracht van Marc Cornelissen gemist? U kunt hier door zijn powerpoint presentatie met prachtige foto’s en filmpjes klikken. En heeft u ook al ons grappige filmpje over teamwork bekeken? 

Tijdens de week van de ondernemer gaf Marc praktische tips aan ondernemers om een start te maken met duurzaam ondernemen. Bekijk ook nog even de tips die hij kort en krachtig opsomt: 

NOA Webtv video: Hoe kun je duurzaam ondernemen?

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid