NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Het veldwerk van de advocaat

door: Ingeborg van Leusden
| Praktijk Werkvoorbereiding

Een gewaarschuwd mens...

Om het stoffige imago van de advocaat, die de hele dag contracten en algemene voorwaarden zit te bestuderen, toch iets op te fleuren wil ik u in deze bijdrage meenemen naar een deskundigenonderzoek. Voor ons advocaten een spannend uitje in ons toch doorgaans saaie bestaan.

Als de rechtbank een deskundige aanwijst, zullen de advocaten van beide partijen in de regel aanwezig zijn tijdens het deskundigenonderzoek van de deskundige. Zo ook in dit geval. Er was een vloer gemaakt die niet mooi werd gevonden door de klant. In de toelichting aan de rechtbank waarom de vloer niet mooi was stond dat de hoeken niet mooi waren, er scheurvorming in zat en er sprake was van kleurverschil.

Onafhankelijkheid?

Bij binnenkomst (ik was iets vroeger dan het NOA-lid) beet de opdrachtgever mij direct toe: “Nou, wat vind je ervan?” Daarmee was de toon wel zo’n beetje gezet. Vervolgens is het altijd spannend om te zien hoe de deskundige met de kwestie omgaat. Omdat deze deskundige al binnen was voordat ik samen met de advocaat van de andere partij aanbelde, deed me dat wel even twijfelen over de onafhankelijkheid van de deskundige. Maar, dat veranderde enigszins toen de deskundige aan de opdrachtgever uiteen had gezet welke oneffenheden er zoal in een dergelijke vloer mogen zitten. Hij citeerde daarbij uit richtlijnen opgesteld door het Bedrijfschap Afbouw, dus hij wist waar hij het over had.  

Bekwaamheid NOA-lid

Al snel bleek dat het grootste probleem van de opdrachtgever zat in de kleurscharkeringen die de vloer had. En daarover liepen de gemoederen hoog op. Er werden verwijten gemaakt, de werkwijze van het NOA-lid werd ter discussie gesteld en ook de bekwaamheid van het NOA-lid werd in twijfel getrokken. En, u zult begrijpen dat dit soort uitspraken als een lont in een kruitvat werkt. Enfin, bloedvergieten zijn gelukkig uitgebleven, maar een gezellig uitje is anders.

De hand van de meester

Terug naar de vloer. Esthetische eisen worden eigenlijk nooit in een overeenkomst vastgelegd. Dat is ook heel erg smaak gevoelig. Wat ik wel veel terug hoor in zaken, is dat mensen op basis van een referentievloer of showroomvloer een keuze maken en zich daarbij niet of onvoldoende realiseren dat ieder werk handwerk is en dus vooraf niet vastligt hoe de vloer eruit zal komen te zien. Dat bleek hier ook maar weer. Misschien toch eens iets om over na te denken, wanneer u een vloer of ander werk offreert waarbij “de hand van de meester” maakt hoe het werk wordt.

Afwachten…

Nu is het afwachten wat de deskundige in zijn rapport gaat schrijven. Het laatste woord over deze zaak is nog niet gezegd, maar een volgend uitje in deze zaak zal voor mij niet eerder zijn dan dat partijen elkaar mogelijk in de rechtszaal zullen treffen. Terug naar het stoffige bureau dan maar…

Column Ingeborg van Leusden - Afbouwzaken 10

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid