NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Het levenstestament

door: Webbeheer
| Management

Met een eigen bedrijf bepaalt u zelf uw eigen toekomst. Althans, zolang u daartoe in staat bent. Als dat onverhoopt niet meer gaat, kan een afgesloten levenstestament heel handig zijn.

Elk jaar worden duizenden Nederlanders, al dan niet tijdelijk, 'wilsonbekwaam'. Door een hersenziekte, of ongeluk. Dat kan ook ondernemers overkomen, van alle leeftijden. Voor een ondernemer zijn de gevolgen extra groot... Wat als het u zou overkomen? Want wat moet er dan gebeuren met uw bedrijf? Als het doorgaat, wie mag dan de benodigde beslissingen nemen? En wie gaat uw vermogen beheren?

Als er niets is vastgelegd, is de kans groot dat de kantonrechter een bewindvoerder benoemt. Dat is waarschijnlijk niet degene die u zelf zou hebben uitgekozen en is wellicht zelfs een volstrekt vreemde.

Dit kunt u voorkomen door een levenstestament op te stellen. Daarin kunt u vastleggen wie namens u mag handelen als u nog wel leeft, maar geen beslissingen meer kunt nemen. Of dat nu op persoonlijk, medisch, financieel of zakelijk vlak is.

Ook kunt u belangrijke beslissingen nú al nemen. Denk aan uw vermogensplanning. Stel: u schenkt nu periodiek geld aan uw kinderen, zodat ze bij uw overlijden geen of minder erfbelasting hoeven te betalen. Dat proces stopt als u wilsonbekwaam wordt. Tenzij u vooraf regelt dat iemand de schenkingen namens u mag voortzetten. Van belang is verder dat u uw levenstestament ook nog altijd kunt wijzigen. Zolang u maar niet wilsonbekwaam bent.

Net als een gewoon testament, kunt u een levenstestament laten opstellen door een notaris. Die kan erop toezien dat het document geen vragen oproept. Ook zorgt de notaris ervoor dat in een centraal register komt te staan dát u een levenstestament hebt opgesteld. Zodat ook dáár nooit discussie over kan ontstaan.

Meer informatie kunt u vrijblijvend opvragen bij NOA-partner SCAB Accountants & Adviseurs BV, Bjorn Hendriks, telefoon (013) 583 66 59.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid