NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Haal méér uit uw professionele netwerk!

door: Erica van Aken
| Relatiebeheer Management

Netwerken

Is netwerken een vanzelfsprekendheid voor elke ondernemer? Of is netwerken eigenlijk net werken? Een professioneel netwerk opbouwen en onderhouden, middels sociale contacten en online activiteiten, vereist vaardigheden en handigheidjes. Door dit op een efficiënte, natuurlijke wijze toe te passen, kan een professioneel netwerk u méér werk opleveren. 

Netwerken is niets anders dan het leggen en onderhouden van contacten. Die contacten kunnen u verder kunnen helpen in uw werk, carrière en privéleven. Bij netwerken is het heel belangrijk om te geven en te nemen. Want het draait niet alleen om uw netwerk, ook de ander moet er iets aan hebben om u in zijn/haar netwerk te hebben. Als u mensen in uw netwerk aan informatie en nieuwe contacten helpt, dan tipt iemand anders u vervolgens over dat ene mooie project of een kennis van een kennis die zijn huis wil verbouwen. Dat is hoe netwerken werkt. 

Werken aan uw netwerk

Vraag een willekeurige op straat en iedereen zal bevestigend antwoorden op de vraag of hij/zij een netwerk heeft. Het gaat echter om de vraag of u de juiste personen in uw netwerk heeft. Aannemers, bouwbedrijven en woningcorporaties werken doorgaans samen met een vast netwerk van specialisten. Maar weinig aannemers selecteren voor ieder project een nieuw afbouwbedrijf. Natuurlijk wordt er ‘geshopt’. Dat is meteen uw kans om in een nieuw netwerk te komen en er vervolgens voor te zorgen dat u het contact onderhoudt. Goed netwerken maakt dat u in combinatie met goed werk een vaste partner wordt/blijft. 

Een professioneel netwerk bouwen

Netwerken kunt u offline en online. Het is een samenspel, waarbij u de ene variant niet kunt vervangen voor de andere. Online netwerken maakt het sociale netwerken ‘in-real-life’ echter wel gemakkelijker. Succesvol netwerken begint met een plan: heeft u zich wel eens afgevraagd wat u met uw netwerk wilt bereiken? Met een concreet doel wordt u automatisch actiever in uw benadering en aanpak. Als u weet wat u wilt en daar met anderen over praat, komen informatie en contacten van huidige netwerkpartners vaak als vanzelf naar boven. 

Elevator pitch: “uh, u zegt…?”

Heeft u bijvoorbeeld ook uw elevator pitch paraat? Dat is een hele korte presentatie waarin u enthousiast vertelt wie u bent en waar u goed in bent. Vrij vertaald betekent 'elevator pitch' een verkooppraatje-in-de-lift. In de tijd van een ritje met de lift moet u zichzelf presenteren als de ideale oplossing voor het probleem van uw gesprekspartner.

Wat heeft u eraan?

Nu is de kans niet heel groot dat u tegelijkertijd een lift in stapt met de directeur van een bedrijf waar u graag voor zou werken. U moet die elevator pitch dus wat ruimer zien. Stel dat u op een borrel onverwachts wordt voorgesteld aan die directeur. Hij vraagt wat u zoal doet en het enige wat u op dat moment kunt bedenken, is: "Ja, eh, ik zit in de afbouw." We schetsen het nu wel heel zwart-wit, want natuurlijk kunt u uit uzelf wel meer vertellen dan dit.
Maar met de juiste voorbereiding hebt u altijd een vloeiend en passend antwoord en kunt u die ene onvergetelijke eerste indruk maken. 

Netwerken is meer dan de juiste woorden gebruiken

U maakt meer indruk met een prikkelende opening, gevolgd door een aantal krachtige zinnen waar uw passie letterlijk uit springt. Binnen veertig seconden eindigt u met een vraag, of is uw inleiding zo uitnodigend, dat de ander een gesprek met u aan wil knopen. Heeft u zo’n elevator pitch al eens voor uzelf uitgeschreven, bijgeschaafd en geperfectioneerd? Dat is best lastig. En hoe zet u vervolgens uw lichaamstaal in om uw gunfactor te beïnvloeden? Hoe bewust bent u zich van uw handdruk en weet u welk oogcontact het juiste is om zakelijk te flirten? En: hoe laat u het dan nog spontaan overkomen? 

Doe mee aan een NOA workshop!

Zo lijkt professioneel netwerken knap ingewikkeld te worden. Maar met de juiste voorbereiding wordt het vooral heel leuk: het brengt u nieuwe - soms onverwachte - contacten, u krijgt nieuwe inzichten, u kunt anderen helpen door uw kennis te delen en u krijgt er automatisch waardering voor terug. Daarom kunnen NOA-leden in oktober 2015 bij NOA aan een workshop deelnemen van een deskundige netwerkcoach. U leert dan dé perfecte pitch te maken en natuurlijk over te brengen. 

Waarom netwerken loont

Beelden zeggen vaak meer dan 1000 woorden. Daarom laten we u graag in een korte online video zien waarom professioneel netwerken loont. Bekijk onze animatie.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid