NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Goede vrijdag verplichte vrije dag of niet?

door: Gert van der Meulen
| Personeel

Hoe zit het ook al weer? Op 14 april 2017 is het Goede Vrijdag. Zowel lagere als hogere scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn gesloten. Maar is Goede Vrijdag voor werknemers in de afbouw een verplichte vrije dag of niet?

GoedeVrijdag

Het antwoord is: nee, u bent als ondernemer niet verplicht op Goede Vrijdag de onderneming te sluiten of uw werknemers vrij te geven. Goede Vrijdag - de dag waarop wordt herdacht dat Jezus terecht werd gesteld - is alleen een verplichte vrije dag voor bepaalde sectoren waarin ambtenaren werkzaam zijn zoals scholen en gemeentehuizen. Daarom zijn winkels, zakelijke dienstverleners en ook banken over het algemeen gewoon open. Ook de effectenbeurzen sluiten niet.

Koopavond opgeschort

Wel wordt de koopavond in gemeenten waarin deze op vrijdag wordt gehouden, opgeschort. Sterker nog, door de Winkeltijdenwet is een ondernemer verplicht om vanaf 19:00 uur winkel/showroom te sluiten. Tweede Paasdag - de maandag na Goede Vrijdag - is wél een verplichte vrije dag.

Lang weekend vrij

Het kan zijn dat uw werknemer(s) toch graag op Goede Vrijdag vrij wil(len) zijn, om een lang weekend vrij te zijn. In de cao Afbouw is geregeld dat een werknemer het recht heeft om op Goede Vrijdag vrij te zijn, mits hij het verzoek hiertoe 14 dagen van te voren heeft ingediend. Wees hierop voorbereid en zorg voor een goede bezetting van uw bedrijf door een planning te maken.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid