NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Goede dekkingsgraad Pensioenfonds bpfBouw

door: Webbeheer
| Personeel

bpfBOUWdekkingsgraad

Steeds meer pensioenfondsen komen in een negatieve spiraal terecht, maar bpfBOUW weet zich nog stevig te handhaven. Het pensioenfonds voor de bouw behoort tot de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland en had eind 2015 een dekkingsgraad van 108,8 %. De vier andere top 5 fondsen zijn inmiddels ruim onder de 100% geschoten.

Door de lage dekkingsgraden moet er bij een aantal fondsen mogelijk gekort gaan worden op de pensioenen in 2017. Bij bpfBOUW lijkt dit niet aan de orde te zijn. De financiƫle positie van het fonds is tegen de stroom in stabiel. Dat heeft te maken met het beleggingsbeleid en een afgesloten rentederivaat.

Vastgoedbeleggingen

bpfBouw belegt van oudsher relatief veel in vastgoed. Deugdelijk vastgoed levert vrijwel altijd gunstig rendement op. Het stijgt wellicht minder snel in waarde dan bijvoorbeeld de beurzen, maar aan de andere kant daalt het ook veel minder snel en is het dus stabieler.

Rentederivaat

Alle pensioenfondsen kampen met de steeds lager wordende rente. Door middel van een zogenaamd rentederivaat kan een pensioenfonds zich indekken tegen rentedalingen. Bij rentedaling wordt de stijging van de verplichtingen gecompenseerd en wordt een negatieve balans voorkomen.

Bron: Bouwend Nederland

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid