NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Gipsblokken op verhoging: regels door Inspectie SZW aangepast

door: Gert van der Meulen
| Praktijk Personeel

De Inspectie SZW eiste dat gipsblokken in alle gevallen op een verhoging moeten staan van minstens 20 cm vanaf de grond. Dit om fysieke belasting bij het tillen van de blokken te verminderen. De regel is nu aangepast. 

In veel voorkomende praktijkgevallen worden gipsblokken verticaal geopperd in het gebouw waar ze verwerkt worden. In die gevallen is de pakhoogte van de blokken in principe altijd boven de 20 cm. Het op een verhoging zetten van de gipsblokken heeft daarbij geen verdere positieve bijdrage op de fysieke belasting. Na overleg met de Inspectie SZW heeft NOA afgesproken dat Inspectie SZW bij een controle geen boete uitdeelt als de pakhoogte van de blokken 20 cm of meer is. Als de inspecteurs echter een situatie aantreffen waarbij de pakhoogte minder is dan 20 centimeter en het blok (horizontaal) op de grond ligt en/of verwerkt wordt, dan volgt onmiddellijk een boete.

Voor een compleet overzicht van de gipsblokken die u handmatig mag verwerken, verwijzen wij u naar ons overzicht, dat wij met de Inspectie SZW en leveranciers zijn overeengekomen. Bij het handmatig verwerken van zwaardere blokken, die dus niet in onze lijst zijn opgenomen, volgt ook onmiddellijk een boete. Dit kunt u voorkomen door u aan de vermelde afspraken te houden.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid