NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Gips is voor 100% te hergebruiken

door: Webbeheer
| Praktijk

Recycle

Gips is een wonderlijk materiaal. Sprookjesachtig mooi als mineraal. Strak en sterk als gips. 100% recyclebaar als afval. Aangemaakt gips, gipsplaten en gipsblokken zijn uitstekend te hergebruiken.

De verspilling van gips is schrikbarend groot. Ruim 180 ton per jaar, alleen al in Schijndel en omgeving. Dit moet anders, dit kan beter, dacht NOA-lid Gerard van der Pas, eigenaar van Stukadoorsbedrijf Gerard van der Pas in Uden (Noord-Brabant). Na een proef van twee jaar start hij in het najaar met een definitief recycleproject voor gips. Afbouwzaken sprak met hem over zijn succesvolle initiatief.

Gips hergebruiken

Enkele jaren geleden viel het Van der Pas op hoeveel materiaal verspild wordt met gipsverwerking. “Soms een klein beetje, maar vaak meer. Soms wel de helft van de aangemaakte hoeveelheid.” Hij ging op zoek naar manieren om gips te hergebruiken en kwam terecht bij Gipsrecycling bv in Groningen. “Ik wilde weten wat de afbouwbranche, vooral de stukadoorstak, kan doen aan deze verkwisting. Met beide handen greep ik het aanbod aan om een proef te doen met lege gipszakken en aangemaakt gips. Deze blijken heel goed te recyclen. 

180.000 kilo gipsafval per jaar

Ik was zo enthousiast dat ik in Schijndel een proef opzette voor verwerking van gipsafval, gipsplaten en -blokken. Afbouwondernemers konden van september 2012 tot eind 2013 hun afval gratis aanbieden op een centrale locatie bij Stukbouw in Schijndel. Het liep als een trein. 120 collega’s deden enthousiast mee. Ook van diverse andere kanten kreeg ik medewerking. De reacties waren lovend. Het ging om grote aantallen. Het afval werd gestort in een container met een capaciteit van 10,5 ton, dat is 10.500 kilo. Iedere drie weken was de container vol en werd deze geleegd. Dit is ruim 17 containers in een heel jaar: een kleine 180 ton gips. Dit loont de moeite! Gips is niet vervuilend voor het milieu, maar het mineraal is op een bepaald moment domweg op, de groeves raken een keer uitgeput. De voorraden zijn niet oneindig, daarom is hergebruik zo belangrijk. Onze branche kan gewoon niet zonder gips.”

Eindeloos recyclen

De proef is afgelopen, Gerard van der Pas is zo tevreden over de resultaten dat hij inmiddels werkt aan de financiering van het vervolg. “De verwachting is dat we in het najaar met een definitief project kunnen starten in Schijndel. De deelnamekosten zijn betaalbaar. Als 80 bedrijven meedoen, dan zijn de kosten € 180,- excl. btw. Hoe meer deelnemers, hoe lager de bijdrage. Ik hoop uiteraard dat veel stukadoors in het gebied rondom Schijndel, Uden en Veghel deel gaan nemen. Het gekozen verwerkingssysteem is geschikt voor afvalgips in de lege zakken. Van het gerecycled materiaal worden gipsplaten gemaakt. Gips is net als glas: eindeloos te hergebruiken.” 

Verspilling stoppen

Het gipsrecycleproject past heel goed in een nog te ontwikkelen actieplan waarover in het jongste beleidsplan van NOA wordt geschreven. Collectief wordt er weinig aandacht geschonken aan nieuwe ontwikkelingen zoals duurzaam bouwen en cradle to cradle. Onze vereniging maakt zich sterk voor een vertaalslag voor onze sector om op deze ontwikkelingen in te spelen. Het principe van cradle-to-cradle is om zoveel mogelijk materialen en grondstoffen her te gebruiken. Gips is uitstekend geschikt om de gigantische verspilling te stoppen.

Zuinig

Eind jaren ’60 begon Gerard van der Pas als stukadoorsbedrijf. “Toen waren we zuinig op onze materialen. Een zak gips kostte 3 gulden, mijn weekloon was 35 gulden, dus ik verspilde zo min mogelijk. Door de jaren heen bleef ik zo zuinig en spaarzaam mogelijk werken, ook toen de grondstoffen goedkoper werden en het inkomen steeg. Eigenlijk ben ik mijn hele leven al duurzaam, ook thuis. Niet onnodig verlichting laten branden, niet te lang douchen, geen goede spullen weggooien. 

Aan de slag

Graag praat ik met mijn klanten over het Gipsrecycleproject. Ik vertel wat het inhoudt en ik neem het gipsafval mee. Zo kun je de mensen voorlichting geven en gelijkertijd laten zien dat onze branche een schone bedrijfstak is. Steeds vaker horen we dat het niet goed gaat met het milieu. Dat grondstoffen en brandstoffen op raken. Iedere sector is te verduurzamen, ook de onze. Er liggen goede kansen voor het oprapen. Ik wil graag dat onze wereld schoner en leefbaarder wordt en dat ook onze afbouwbranche mooier en gezonder is. Gips is een heel geschikte manier om te beginnen, ook in andere regio’s dan Oost-Brabant. Ga er mee aan de slag”, besluit Gerard van der Pas. 

Meer informatie op www.gipsrecycling.nl.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid