NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Gerust op vakantie…

door: Erica van Aken
| Management

Op vakantie gaan is en blijft voor veel ondernemers spannend. Stel je voor dat je die ene grote opdracht misloopt? Toch is het goed er even tussenuit te gaan: het geeft een frisse blik, inspiratie en het heeft een positief effect op je gezondheid. Trek niet zomaar de deur dicht als de bouwvak begint, maar bereid je afwezigheid voor. Dan kun je met een gerust hart op vakantie. Door MKB-servicedesk zijn een paar praktische zaken op een rijtje gezet.

Er zijn een paar zaken die je moet regelen voordat je vertrekt. Maar ook kun je tijdens je vakantie toch nog aan je zaak denken. Dagelijks even je mail checken, geeft velen een zeker gevoel.

Voordat je op vakantie gaat:

  • Afronding. Maak belangrijke zaken af en plan weinig afspraken in de week voor je vakantie, zodat je voldoende tijd hebt voor een goede afronding.
  • Overdracht. Niet bij iedereen gaat het hele bedrijf dicht. Wordt er doorgewerkt, bereid je werknemers/vervanger dan voor op de zaken die spelen of mogelijk gaan spelen tijdens je vakantie. Welke taken moeten ze afronden, welke contacten moeten ze warm houden en welke documenten en/of gegevens hebben ze daarvoor nodig? Geef ook aan bij wat voor soort moeilijkheden je werknemers contact met je mogen opnemen en op welke wijze ze dat het beste kunnen doen. Vraag hen bijvoorbeeld per sms het probleem voor te leggen.
  • Liquiditeitsplanning. Wat moet je tijdens je vakantie betalen en wat krijg je binnen? Stuur je facturen voordat je op vakantie gaat en zorg dat je financiële zaken hebt afgerond. Plan betaalopdrachten die in je vakantie vallen vooraf in via internetbankieren.
  • Afwezigheidsassistent. Zorg dat je klanten op de hoogte zijn welke periode je afwezig bent en wie jouw vervanger is tijdens je vakantie. Vergeet een ‘out of office reply’ niet voor nieuwe mensen die je contacten.

Meenemen op vakantie:

Een vakantie is het ideale moment voor bezinning, nieuwe plannen maken en met een afstandje naar je onderneming kijken. Bereid je daarop voor door goede boeken in te pakken en vooraf interessante whitepapers en video's te downloaden. De MKB-servicedesk heeft diverse gratis downloads op haar website staan, over ‘slimmer werken’, ‘eerste hulp bij aanbesteden’ en ook ‘eerste hulp bij social media’. Je kunt de whitepapers al downloaden voordat je weggaat. Dat scheelt kosten op je internetgebruik in het buitenland.

Online in het buitenland

Ben je eenmaal op je vakantiebestemming en check je je mail, dan wil je daar geen honderden euro's aan kwijt zijn. Voorkom hoge kosten op (één van de) volgende manieren:

  • Download vooraf whitepapers, e-books en video's die je interessant lijken. Zo bespaar je datakosten op je vakantiebestemming. Overigens is dat wel iets goedkoper geworden dan voorheen, doordat de Europese Commissie heeft bepaald dat één MB aan mobiel internet maximaal 83 cent mag kosten. Eerder was dit 1,50 euro tot 3,50 euro per MB.
  • Gebruik een HotSpot, waarmee je onderweg en wereldwijd op duizenden locaties snel en gemakkelijk kunt internetten. Denk aan hotels, cafés, (weg)restaurants, congrescentra en vliegvelden. Het enige dat je nodig hebt is een laptop of mobiele telefoon met WIFI-ondersteuning en een HotSpot-account. Helemaal handig is: lokaal een abonnement kopen en dan je telefoon als HotSpot gebruiken voor je laptop. Als je een iPhone hebt kun je eenvoudig hiervoor je Persoonlijke Hotspot-functie gebruiken. In Nederland is dit gratis, voor het buitenland moet je een aanvullende bundel afsluiten of lokaal een abonnement kopen. Zo kun je volgens de website van MobileMac bij de Amerikaanse telecomprovider Verizon als iPhone 4 eigenaar voor 20 dollar per maand, gebruik maken van 2 GB aan data.
  • Koop in het land van je bestemming een simkaart. Lokaal internetten is veel goedkoper dan via je Nederlandse provider. Voor een bedrag van 10 á 20 euro, heb je vaak al een prepaid simkaart met een paar honderd MB.

Doorwerken op vakantie, kan het kwaad?

Werk je door tijdens je vakantie? Je bent niet de enige, blijkt uit De Grote Vakantie-enquête van de ANWB. Je mail checken op vakantie of even contact hebben met je personeelsleden in Nederland kan geen kwaad. Daar is zelfs onderzoek naar gedaan de Radboud Universiteit Nijmegen. Mensen hebben van nature behoefte aan controle en contact met het werk versterkt het gevoel van controle. Daarbij wordt geadviseerd de tijden die je werkt af te bakenen en dit ook van tevoren te communiceren naar je reisgenoten. Je loopt het risico op geïrriteerde reisgenoten als je dit níet doet. Schep duidelijkheid, dan levert dat half uurtje mail checken per dag geen irritaties op en kun jij tegelijkertijd zonder zorgen over je onderneming van je vakantie genieten.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid