NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Gedetacheerde EU-werknemers beter beschermd

door: Gert van der Meulen
| Personeel Werkvoorbereiding

In de richtlijn, die binnen twee jaar moet zijn omgezet in nationale wetgeving, worden speciaal in de bouw de hoofdaannemer en de directe onderaannemer aansprakelijk voor de (juiste) loonbetalingen aan gedetacheerde buitenlandse werknemers. Of de keten nog verder naar beneden wordt doorgetrokken, is iets wat elke lidstaat, dus ook Nederland, zelf kan bepalen. Mede gelet op de plannen van Minister Asscher is dat zeker een mogelijkheid.

Naast het tegengaan van onderbetaling op zich, wordt het voor de gedetacheerden makkelijker om de werkgever hierop aan te spreken. Dat geldt naast de onderbetaling ook voor hoge inhoudingen op het loon voor bijvoorbeeld huisvesting en reiskosten. Tot nu toe konden werknemers, die hun werkgever daar op aanspraken, zonder problemen weggestuurd worden. Maar dit wordt met de deze richtlijn verboden.

Naast de betere bescherming voor de gedetacheerde werknemers, wordt ook de schijnzelfstandigheid harder aangepakt. De richtlijn sluit hierbij ook goed aan op de plannen van Minister Asscher over de aanpak van schijnzelfstandigheid. Hoe de definitieve wetgeving in Nederland er op dit gebied precies uit gaat zien, is nog afwachten. Maar hoe dan ook is het belangrijk dat u zelf goed bekijkt met wie en op welke wijze u zaken doet.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid