NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Fysieke belasting traditioneel stukadoren

door: Gert van der Meulen


Niet zo-maar zo

De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) focust op controle en het voorkomen van overtredingen op de regels inzake fysieke belasting in de bouw.

Ze hanteren een inspectieproject, dat inhoudt er elk jaar vijf speerpuntberoepen bijzondere aandacht krijgen. In 2013 geldt dat onder andere voor de stukadoor. Bij overtredingen van de regels wordt er per 1 september 2013 onherroepelijk een boete. De boetes kunnen oplopen tot uiteindelijk zelfs € 13.500,- per overtreding. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u weet waarop gecontroleerd wordt.

Waarop wordt gehandhaafd?

U krijgt een boete als de stukadoor (traditioneel/mechanisch):

  • handmatig tilt boven 25 kg. per persoon
  • geen gebruik maakt van (mechanische) hulpmiddelen bij het opperwerk
  • geen gebruik maakt van een bordes, stukadoorstrapje of rolsteiger bij het aanbrengen van stuc op hogere delen van de wand
  • geen gebruik maakt van een mixer met 2 handvatten (of eventueel mixer op statief) ter voorkoming van het met de hand omsteken
  • geen gebruik maakt van een (verrijdbare) mortelkuip op een verhoging van minstens 20 cm.

Deze punten zijn onder andere gebaseerd op de Arbocatalogus voor de Afbouw: www.arbocatalogus-afbouw.nl. In deze digitale arbocatalogus kunt u per beroep de belangrijkste risico’s terugvinden. En ook de daarbij mogelijke oplossingen om risico’s te beperken.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid