NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Fraude- en cyberrisico’s vragen om aandacht

door: Peter Schoonderwoerd
| Administratie Management

NOA Verzekeringsdienst

Wist u dat maar liefst 82% van de bedrijven minstens één keer slachtoffer is geweest van fraude? En dat ongeveer hetzelfde percentage te maken heeft gehad met een cyberaanval of andere veiligheidsrisico’s zoals diefstal van informatie? Wat zijn de risico’s en wat verstaan we onder cyberrisico’s?

Het cyberrisico wordt wel omschreven als het financiële nadeel dat een organisatie oploopt door computer- en/of ICT-systemen, zonder dat er sprake is van materiële schade. Cyberrisico’s kunnen ontstaan door cybercriminaliteit, menselijke fouten of technisch falen van ICT-systemen. De schade waar u mee te maken kan hebben, is verlies van gegevens, bedrijfsstagnatie, aansprakelijkheid en boetes. Alleen met een goede inventarisatie en analyse van de risico’s is een passend advies uit te brengen hoe om te gaan met deze risico’s.  

Preventie 

Preventie is ook bij dit onderwerp essentieel. Wij noemen onder andere: 

  • Breng in kaart hoe u het beste uw kostbare en gevoelige informatie kunt beveiligen
  • Controleer de kwetsbaarheid van bijvoorbeeld uw hostingpartner en zijn datacenter
  • Pas een twee-staps-verificatie toe om in uw netwerk en systemen te kunnen inloggen
  • Bepaal welke medewerker wat mag binnen uw netwerk en systemen
  • Bedenk wat de toegevoegde waarde van een cyberverzekering kan zijn

Cyber-verzekering

Mocht u overwegen een verzekering af te sluiten, is het goed om te weten dat deze verzekering de gevolgen dekt van hacking, systeeminbraak, verloren data, diefstal van gegevens en cyberaanvallen. Binnen een dergelijke verzekering bestaan diverse rubrieken die verzekerd kunnen worden. Kijkt u gerust eens op onze website www.wuthrich.nl/cyber. U wordt er in elk geval wijzer van, ongeacht het feit of u wel of niet tot het afsluiten van een verzekering overgaat. Overigens voor uw beeldvorming: een dergelijke verzekering is, afhankelijk van uw omzet, al in te kopen voor een bedrag van rond de € 700,-. Maar gelijk aan andere voorzieningen, bekijk of deze verzekering voor u wel de beste oplossing is.

Pensioen Eigen Beheer

Hetgeen tevens uw aandacht verdient zijn de ontwikkelingen met betrekking tot pensioenopbouw in Eigen Beheer. Voor u is belangrijk te weten dat deze vorm van opbouw in de zeer nabije toekomst niet meer mogelijk is. In de volgende uitgave van Afbouwzaken zult u hierover uitgebreid geïnformeerd worden. Interesse om hier al eerder met ons over te praten? Neem dan gerust contact op.  

Column Peter Schoonderwoerd, Afbouwzaken 3 - 2017

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid