NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Fotografietips voor mooie referentieprojecten

door: Erica van Aken
| Marketing Verkoop

Fotograferen

“Mooie foto’s van gerealiseerde projecten leveren ons écht meer werk op!”, leggen Roel Tromp en Herman Boeve van NOA-bedrijf Habovo Afbouw B.V. uit. Zij wonnen met hun zelf gemaakte foto’s onlangs een Barcelona-voucher, omdat zij foto’s instuurden voor de verkiezing ‘Strikolith project van het jaar’.

Sfeerfoto’s verkopen!

“Bij Habovo maken we tijd voor mooie referentiebeelden”, legt Roel Tromp uit. “We maken ze gewoon zelf. Marketingtechnisch dragen mooie foto’s echt bij aan het verkrijgen van nieuw werk. Onze referentieprojecten hebben een prominente plaats op onze website en we zorgen ook voor regelmatige vernieuwing en uitbreiding van het beeldmateriaal.”

Tips

Wilt u net als Habovo mooie foto’s van uw referentieprojecten? Roel geeft een paar tips:

  • Ga aan de slag met een redelijke camera; daarvan levert de automatische instelling je al best een professioneel beeld op.
  • Fotografeer je eigen werk; je hebt gevoel bij wat je gemaakt hebt en waar belangrijke details in het project zitten. Maak overal foto’s van en selecteer alleen de mooiste.
  • Kijk van een afstand naar het totaalplaatje. Met een foto wil je sfeer verkopen!
  • Maak tijd om een half jaar - of jaar - later terug te gaan om foto’s te maken. Dan is alles mooi ingericht, of de tuin aangelegd en in de bloei. Dat maakt je foto’s vele malen mooier dan wanneer je jouw werk in een lege ruimte fotografeert. De kijker mist dan immers de sfeer.
  • Steek alleen tijd in bijzondere projecten. Natuurlijk maak je ook recht-toe-recht-aan-werk, maar dat maakt een foto niet bijzonder. Zorg dat je voor je mooie foto’s een etaleerplek hebt: of dat nu internet, je kantoor, tablet of fotoboek is. Het moet uitstralen wie je bent en waar je bedrijf voor staat!
  • Doen, doen, doen: door te oefenen, word je beter. Ik heb ook geen fotografiecursus gevolgd, maar heb wel een keer een professionele fotograaf om tips gevraagd.

Alleen foto’s van eigen projecten

Ons NOA-secretariaat krijgt regelmatig vragen of we goede foto’s hebben die gebruikt mogen worden. Het verzamelen van eigen referentiebeelden zit nog lang niet bij iedereen in het systeem. Ga echter nooit op internet op zoek naar beelden om als referentieproject te vermelden. U kopieert dan waarschijnlijk foto’s van een ander. Daarmee bent u strafbaar, maar u profileert uw bedrijf ook met andermans werk. Dat kan nimmer de bedoeling zijn. Alleen foto’s van zelf vervaardigde projecten kunt u als promotiebeelden voor uw bedrijf gebruiken.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid