NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Financiering voor kleine bedrijven nog moeilijk

door: Webbeheer
| Management

Financiering voor kleine bedrijven nog moeilijk

Grote bedrijven zijn in toenemende mate succesvol bij het aanvragen van externe financiering. Voor kleine bedrijven blijft het nog moeizaam. Dat blijkt uit de Panteia Financieringsmonitor 2017-1 die demissionair minister Kamp van Economische Zaken afgelopen maand aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

De Financieringsmonitor schetst een beeld van de financieringsbehoefte van het particulier bedrijfsleven en de manier waarop in deze behoefte wordt voorzien. Bedrijven zijn voor hun ontwikkeling vooral op zoek naar financiering in de vorm van vreemd vermogen; er is nauwelijks vraag naar extra (extern gefinancierd) eigen vermogen. Volgens het Panteia onderzoek heeft 30% van de bedrijven in de periode april 2016 - maart 2017 zich geori├źnteerd op het verkrijgen van externe financiering. Driekwart van hen heeft vervolgens daadwerkelijk een aanvraag ingediend. Daarin was 85% volledig succesvol. Bij 11% is de aanvraag geheel afgewezen; dit zijn er minder dan voorheen.

Financieringsafwijzing bij kleine bedrijven veel groter

Voor kleine bedrijven is de kans op een volledige afwijzing veel groter dan voor grote bedrijven. Voor bedrijven met minder dan 10 werkzame personen geldt dat 34% van de aanvragen volledig is afgewezen; bij bedrijven met 250 of meer werkzame personen komt een volledige afwijzing vrijwel niet voor. In totaal werd door het mkb in de onderzochte periode voor bijna 9 miljard euro aan financiering aangetrokken.

Download de financieringsmonitor 2017-1 en/of de Kamerbrief van minister Kamp.

Fink

In zijn brief verwijst Kamp naar een pilot om bedrijven aan een financierder te helpen. Fink is een project van het ministerie van Economische Zaken om ondernemers te helpen. De ambitie in het Fink-project is om ondernemers te ondersteunen in hun eerste contact met verschillende financiers en platforms, zodat zij inzicht krijgen in hun

financieringsmogelijkheden. In november 2017 wordt op de website Financieringslink een catalogus gepubliceerd, zodat ondernemers weten waar zij op een laagdrempelige en gestandaardiseerde wijze terecht kunnen voor een financieringsaanvraag.

NOA Webtv video: FINK-promofilm 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid