NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Familiestatuut

door: Webbeheer
| Management

Familiestatuut

Als u een familiebedrijf hebt, dan bent u gewend om aan een half woord genoeg te hebben. Samen voor hetzelfde belang te staan. Daardoor worden belangrijke keuzes of afspraken nogal eens informeel gemaakt. Te informeel misschien, waardoor misverstanden of onenigheid kunnen ontstaan. En juist in een familiebedrijf kan zoiets diepe wonden slaan. Dat wilt u als familieman of -vrouw natuurlijk voorkomen. Hiervoor kunt u een familiestatuut opstellen.  

Een familiestatuut is een heldere lijst met afspraken, waar iedereen achter staat. Zo’n familiestatuut is goud waard als je bijvoorbeeld bezig bent met bedrijfsoverdracht. Typisch een terrein waarop de wereld enorm veranderd is. Vroeger was het vaak makkelijk. Pa bepaalde wie de zaak overnam en daarmee was de deal beklonken. 

Slimme bedrijfsoverdracht

Tegenwoordig ligt dat een stuk gecompliceerder. Een fiscaal slimme bedrijfsoverdracht kost al gauw een jaar of zes. Als je begint, is nog lang niet altijd zeker wie van de kinderen het bedrijf wil of kan overnemen. Als er geen geschikte opvolger is, hoe halen we dan iemand van buitenaf? Als er wél (klein)kinderen in het bedrijf komen, op welke posities komen ze dan, wat gaan ze verdienen en wat verwacht u van ze qua opleiding en werkervaring? Ook als de overdracht wel geregeld is, kunnen er emotionele discussies ontstaan. Wat als één van de kinderen uit het bedrijf wil stappen, maar de anderen het niet zien zitten hem of haar uit te kopen? 

Levend document

Het lastige is: die keuzes en vragen komen niet allemaal tegelijk. Een bedrijf groeit en verandert. Hetzelfde geldt voor familieleden, hun belangen en persoonlijke situaties. Oftewel, een familiestatuut moet u zien als een levend document. U maakt goede afspraken over alles wat op dát moment speelt. Dat kunt u zelf doen, er hoeft zelfs geen notaris aan te pas te komen. 

Neutraal ‘gespreksleider’

Voor het bespreken van het familiestatuut is het handig om een neutraal persoon aan tafel te hebben. Iemand die u en uw bedrijf goed kent. Die ziet welke situaties eraan komen, de familie tijdig bij elkaar roept. Die de juiste experts kan inschakelen, afhankelijk van wat er speelt. Maar vooral: iemand tegen wie iedereen alles durft te zeggen. Die een goede sfeer kan creëren, emoties in goede banen kan leiden. 

Een familiestatuut gaat niet alleen over zakelijke afspraken, maar misschien nog wel meer over het bewaren van de harmonie in de familie. Uiteindelijk is dat wat uw bedrijf heeft gemaakt tot wat het is. En dat wilt u zo houden.

Deze info over het familiestatuut hebben wij verkregen van begunstigend lid SCAB.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid