NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Extra controle kleine bouwlocaties

door: Gert van der Meulen
| Praktijk Personeel

De inspectie SZW gaat in de maand mei intensief controleren op het gebruik van ladders, trappen en rolsteigers. Jaarlijks gebeuren er met deze alledaagse arbeidsmiddelen op bouwterreinen nog steeds veel ongevallen. Als er onveilige situaties worden aangetroffen, kunt u een waarschuwing of boete krijgen. Ook kunnen de werkzaamheden worden stilgelegd.

ExtraControleBouwplaats

Ongevallen

Gemiddeld komen bij ongevallen met alledaagse arbeidsmiddelen jaarlijks vijf mensen om het leven en houden tientallen bouwvakkers blijvend letsel over door een val van een ladder of steiger.

Controle

Het is niet de eerste keer dat de Inspectie zo’n gerichte controle uitvoert. Bij een gelijksoortige actie vorig jaar bezocht de Inspectie 487 bouwlocaties in diverse binnensteden. Op 77 % van deze kleine bouwlocaties werd toen onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Onvoldoende veiligheidsbesef en te weinig kennis van een goede opbouw en gebruik van deze arbeidsmiddelen is volgens de Inspectie een belangrijke oorzaak van het grote aantal overtredingen.

De komende inspectieronde vindt plaats in het hele land. Vooral kleine(re) bouwlocaties in de binnensteden worden bezocht. Het gaat dan om nieuwbouw, verbouw, onderhoud en reparatie door (af)bouw- en aannemingsbedrijven, schilders en installateurs.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid