NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Explosieve stijging ongevallen in bouw

door: Gert van der Meulen
| Personeel Management

Bouwongeval

“In 2016 al 42 dodelijke ongevallen in de bouw” kopten vele nieuwsberichten afgelopen week in de media. In de eerste helft van 2016 is het aantal ernstige ongevallen in de bouw met 14% gestegen. Volgens de inspectie SZW komt de toename vooral door schaalvergroting en onduidelijkheid op bouwplaatsen.

Er zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 42 mensen omgekomen bij ongevallen in de bouw, 56 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldde de Inspectie SZW. In totaal onderzocht de inspectie in zes maanden ruim 1.300 ongevallen en behandelde ze meer dan 800 klachten.

Schaalvergroting en misscommunicatie oorzaken

Volgens de inspectie komt de toename vooral door schaalvergroting en onduidelijkheid op bouwplaatsen. “Bouwplaatsen die veranderen in een conglomeraat van leidinggevenden, werknemers, uitzendkrachten en zzp’ers, vergroten de kans op ongevallen”, geeft Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW aan. Ook miscommunicaties met bouwvakkers die geen Nederlands spreken, maar bijvoorbeeld Pools, Roemeens of Engels, kunnen ongevallen tot gevolg hebben.

Weken vóór vakantie zijn gevaarlijke periode

De Inspectie roept werkgevers op om juist nu extra aandacht te besteden aan veiligheid. “De weken vóór de vakantie zijn een gevaarlijke periode waarin extra aandacht nodig is voor de veiligheid op bouwplaatsen. De officiële bouwvak bestaat weliswaar niet meer, maar op veel bouwlocaties wordt er extra hard aan getrokken om het werk nog net even af te ronden voordat het een aantal weken stil ligt.”

Drie belangrijkste oorzaken ernstige ongevallen

Door de inspectiedienst worden de volgende oorzaken gegeven, waardoor bouwvakkers in het ziekenhuis terecht komen, blijvend letsel oplopen of overlijden:

  1. Bij meer dan de helft van de ongevallen is de oorzaak het vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen).
  2. Bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen.
  3. 15 procent krijgt een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats.

Aanspreken op onveilig gedrag

De Inspectie SZW dringt daarom aan op extra aandacht voor valbeveiliging en correct gebruik van steigers en trappen, het voorkomen dat er voorwerpen en onderdelen van steigers afvallen, en machineveiligheid. Het is belangrijk dat de direct leidinggevenden bouwvakkers aanspreken op hun gedrag. Als ze bijvoorbeeld hun persoonlijke beschermingsmiddelen niet (goed) gebruiken: hun handschoenen niet aantrekken, hun helm niet opzetten of hun gehoorbescherming achterwege laten. Of als ze de beschermkap van een machine afhalen omdat dat makkelijker zou werken. En net zo goed als zij dingen laten slingeren of een gat in de vloer niet goed afdichten, waardoor anderen struikelen of vallen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid