NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Energielabel woningen

door: Webbeheer
| Administratie Praktijk

Het zogeheten ‘definitief energielabel’ is sinds 1 januari 2015 verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. Dit label verschilt van het energielabel dat sinds 2008 verplicht is.

Energielabel

Woningeigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen deze of volgende maand hun voorlopige energielabel thuisgestuurd. Dit label geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Het voorlopige label is gebaseerd op bouwjaar en type woning. Een voorlopig energielabel is voor woningeigenaren ook op te vragen via Energielabel-checker.

A t/m G

Per 1 januari 2015 is het bij verkoop of verhuur van de woning verplicht om het voorlopige energielabel om te zetten naar het ‘definitief energielabel’. Dat definitieve label kan bij de Rijksoverheid aangevraagd worden. Het energielabel loopt van A (weinig besparingsmogelijkheden) naar G (nog veel besparingsmogelijkheden). Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Als eigenaren geen definitief label willen, hoeven ze dat niet te doen. Het is alleen verplicht als er een nieuwe bewoner in komt.

Controle op energielabel

Met ingang van dit jaar gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport toezien op de naleving van de energielabelplicht. Dit betekent dat de inspectie zal gaan toezien of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Voor woningen kan deze boete oplopen tot € 405,-. Van bijvoorbeeld een kantoor riskeert men een boete die kan oplopen tot € 20.250,-.

Energieprestatiecertificaat

Met ingang van 1 januari 2015 is ook het zogeheten ‘energieprestatiecertificaat’ overgegaan in de Energie-Index. De Energie-Index is een getal voor de energieprestatie. Het is een instrument om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen. Professionele woningeigenaren, vooral de huursector, gebruiken de Energie-Index om de investeringen van hun huizenvoorraad te waarderen en te bepalen. Bij een Energie-Index ontvangt de woningeigenaar automatisch een definitief energielabel.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid