NOA Menu

NOA Kenniscentrum

En zo kun je de boot ingaan…

door: Ingeborg van Leusden
| Praktijk Werkvoorbereiding

Een gewaarschuwd mens...

Soms kun je zo overtuigd zijn van het gelijk van je cliënt, dat je als advocaat hard met de neus op de feiten wordt gedrukt als de rechter er anders over denkt. Zuur voor ons, maar natuurlijk nog zuurder voor de cliënt. Gelukkig is er dan altijd nog een mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, maar liever voorkom je dat natuurlijk. En zeker in het geval dat ik u in deze bijdrage wil voorhouden, waren de gevolgen voor de cliënt uit verhouding. Wat was er aan de hand?

Cliënt, NOA-lid, had een zandcement dekvloer gemaakt in een woning waarbij de bewoner zelf de onderliggende vloerverwarming etc. had aangebracht. Op de vloer zouden grote natuursteen tegels komen. Na het aanbrengen van de vloer ging deze scheuren. Niet zo ongebruikelijk voor een zandcement dekvloer, maar de consument wilde de tegels er niet op leggen, bang dat ook die zouden scheuren. Het NOA-lid wilde wel plaatselijk repareren. De consument wilde algehele vervanging, inclusief de vloerverwarming. En toen liep de zaak uit de hand waardoor de rechter eraan te pas moest komen.

Rapportage aangepast

Complicerende factor hierin was dat een deskundige, die door partijen was gevraagd de vloer te onderzoeken, zonder medeweten van het NOA-lid de rapportage had aangepast. Van de conclusie in het eerste rapport: scheurvorming kan plaatselijk worden hersteld, naar conclusie in het tweede rapport: algehele vervanging is noodzakelijk. 

Grote gevolgen

De rechter bleek gevoelig voor het aangepaste rapport, mede omdat er een tweede deskundige was geweest die op schrift had willen zetten dat het tweede rapport deugde. Zonder dat deze deskundige ook maar één blik op het werk had gericht. Dat bleek voor de rechter de doorslag om de consument gelijk te geven. Algehele vervanging werd het. Het NOA-lid mocht dus ook een nieuwe vloerverwarming etc. betalen. Een bittere pil. Zeker omdat het om een klein werkje ging, maar met grote gevolgen. 

Veel kennis

Wat in dit soort zaken helaas wel altijd blijkt, is dat een rechter de specialist heel veel kennis en kunde toedicht. Een rechter gaat ervan uit dat u het overzicht heeft over het hele werk, alle ins en outs weet en de gevolgen van bepaalde keuzes van de klant kunt doorzien en voorzien. Ook als u alleen cement komt storten. Achteraf gezien had het NOA-lid dit werk zo niet moeten aannemen, maar dat is achteraf bezien. Achteraf is het altijd makkelijker praten.

Hoger beroep zal in ieder geval worden aangetekend en hopelijk kunnen wij de rechter dan wel overtuigen van het gelijk van het NOA-lid!

Column Ingeborg van Leusden - Afbouwzaken 6 - 2018

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid