NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Eindejaarstip: check de beschikbare vrije ruimte van uw werkkostenregeling

door: Gert van der Meulen
| Administratie Personeel

WKRegeling

Het jaar 2016 loopt inmiddels op zijn eind en dat leidt tot de vraag hoe de stand van zaken is met betrekking tot de kosten in het kader van de werkkostenregeling. Het is belangrijk dat u in uw administratie voldoende duidelijkheid hebt over de beschikbare vrije ruimte van 1,2% van de totale fiscale loonsom. Als die ruimte er niet - of in onvoldoende mate - is, moet u soms rekening houden met een verschuldigde heffing van 80% over het bovenmatig deel van die vrije ruimte.

Met de feestdagen voor de deur is het goed om hier even naar te kijken, alvorens u uitgaven doet die uiteindelijk fiscaal minder vriendelijk zouden uitpakken dan verondersteld. Wanneer er nog vrije ruimte beschikbaar is, kan besloten worden deze alsnog vóór 1 januari 2017 aan te wenden. Na die datum kunt u met de onbenutte vrije WKR-ruimte niets meer doen.

Voorbeelden van mogelijke zaken die u kunt doen, zijn:

  • Uitruilen van loon t.b.v. bijvoorbeeld een fiets;
  • Het (gedeeltelijk) onbelast uitbetalen van een bonus of eindejaarsuitkering
  • Het verstrekken van een kerstpakket/geschenk 
  • Het organiseren van een Kerst- of oudejaarsbijeenkomst voor het personeel

Fiscale voorwaarden

Wanneer u hier iets mee wenst te doen, moet u dit voor het eind van het jaar regelen. Echter aan dit soort regelingen zijn allerlei fiscale voorwaarden verbonden. Ga dus zeker eerst even na welke dat zijn. Voor zover nodig kunt u daarvoor het beste contact met uw accountant of administrateur/boekhouder opnemen.

WKR-ruimte overschreden?

Als u op dit moment al een overschrijding van uw vrije WKR-ruimte van 1,2% constateert, bedenk dan dat deze overschrijding een extra fiscale last van 80% met zich meebrengt, die begin 2017 dient te worden afgerekend met de Belastingdienst. Mogelijk kunt u de kosten, die normaal gesproken in de vrije WKR-ruimte komen, de komende tijd nog beperken. Het belangrijkste is dat u in ieder geval, voor zover nodig uiteraard, de check uitvoert of u niet onnodig en onbewust de maximale vrije ruimte van 1,2% te boven gaat en daardoor 80% eindheffing mag betalen.

Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact met de NOA servicedesk opnemen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid