NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Eigenrisicodragerschap WGA-flex nog niet mogelijk

door: Gert van der Meulen
| Administratie Personeel

Iedere werkgever is via UWV standaard verplicht verzekerd voor de Werkhervattingskas (Whk). Het hangt van de grootte van het bedrijf af of de premies werknemersverzekeringen via een individuele premie, sectorpremie of een combinatie van deze twee betaald worden.

Sinds 1 januari 2014 betaalt elke werkgever drie gedifferentieerde premiedelen voor de financiering van de Werkhervattingskas:

  • WGA-vast (voor uitkeringen aan vaste werknemers die langer dan twee jaar arbeidsongeschikt zijn);
  • WGA-flex (voor uitkeringen aan (voormalige) flexkrachten die langer dan twee jaar arbeidsongeschikt zijn);
  • ZW-flex (voor uitkeringen aan (voormalige) flexkrachten in de eerste twee ziektejaren). 

Eigenrisicodragerschap kan voordelig zijn

Voor de WGA-vast en ZW-flex kan een bedrijf ervoor kiezen om zelf het risico te dragen, of het onder te brengen bij een particuliere verzekeraar. Die premiedelen hoeven dan niet via de premies werknemersverzekeringen betaald te worden. Het is nog niet mogelijk om eigenrisicodrager te worden voor de kosten van langdurige arbeidsongeschiktheid van flexkrachten (WGA-flex). Toen deze premie werd ingevoerd, waren er nog allerlei lopende contracten tussen verzekeraars en eigenrisicodragers voor de WGA-vast. Daar kon niet zomaar het risico voor de WGA-flex aan worden toegevoegd.

Ook in 2016 geen eigenrisicodragerschap WGA-flex

Het plan was om de WGA-vast en WGA-flex per 1 januari 2016 samen te voegen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs echter laten weten dat deze koppeling wordt uitgesteld tot 1 januari 2017. Verzekeraars hebben namelijk aangegeven nog niet klaar te zijn voor de uitbreiding van de markt door toevoeging van de WGA-flex-verzekering. Ze krijgen van de minister een jaar extra tijd om zich voor te bereiden.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid